Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Nem viselték meg a fagyok a fügét Zalában

Az április 24-i adás tartalmából.
 

Biokert
Hagyományos magyar állatfajtákat: nyulat, gyöngytyúkot, kecskét, racka- és merinói juhokat tartanak. S ezt szeretné majd megmutatni a gyerekeknek az egri Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter, akik évekkel ezelőtt megvették a Kétútközön található Graefl-kastélyt. Nem csak megmentik a különleges szecessziós kastélyt, hanem újra életet varázsolnak bele. 100 évvel ezelőtt virágzó majorság volt itt, ezt szeretnék visszahozni. Szerencsés Györgyi tulajdonos vezette végig Pilisy Csengét.

Apagy horgászok
a korona vírus idején is hódolnak passziójuknak a horgászok. Apagyon minden feltétel megvan a biztonságos zsinór áztatáshoz, hiszen a horgászhelyek 15-20 méterre vannak egymástól. A másik fontos szempont, hogy van mire horgászni. Az ismert halak mellett vágótok, pisztráng is van a tóban.

Csuka
Kora tavasszal a 2-3 nyaras pontyokkal és a 2 nyaras balinokkal indult az idei haltelepítés a Balatonon. E napokban pedig már a csukák kerültek a tóba.

Csali
A Horgászegyesületek Nógrád Megyei Szövetségénél arra számítottak, hogy “megáll majd az élet”, vagyis ellehetetlenül majd a horgászjegy-vásárlás-kiadás, de a horgászvizeken is megannyi kellemetlenséget hoz, s ezért csökken majd a horgászkedv, ezzel szemben talán még soha nem jelentett ekkora feltöltődést, de tán életmentést is a horgászat. Kapás Imrét Tarnóczi László kérdezte.

Monilia
Zsigó György, a Magyar Növényorvosi Kamara budapesti alelnöke válaszol a moníliával kapcsolatos kérdésre, amelyet Hölgy Hallgatónk feltett. A felvétel elején Somogyi Csaba hobbikertész kérdésére válaszolok. Ott Náluk a kajszi lefagyott, de a cseresznye, az alma és a körte nem fagyott meg, Somogyi Csaba hobbikertész értékelése szerint. Szóba kerülnek a már rajzó molyok, mint az almamoly és a keleti gyümölcsmoly. Zsigó György elküldte a csapdázási adatokat. Már rajzik a cseresznyelégy is. Ezek a rovarok 2020-ban, két héttel korábban kezdték meg a rajzásukat, mint egy átlagos évjáratban.

Szőlő jövése
Több mint 270 éve létezik Kőszegen a Szőlő Jövésének Könyve, melybe mindig a Szent György nap hajnalán levágott szőlőhajtásokat rajzolják be, hogy az utókor is tudja, mikor milyen volt az időjárás és a termés.. Kőszeg ezzel az egyedülálló hagyományával bekerült a Nemzeti Értéktárba, a szokás Unesco védettség alatt is áll. Ennek pedig szigorú forgatókönyvi kötelezettségei vannak. Idén, a koronavírus ellenére megtartják az ünnepséget, igaz, nem mindennapi körülmények között.

Borkötvény
Minden évjáratban vannak kihívások, az idei évben a járványhelyzet miatt mégis minden pincészet nagyobb nehézséggel áll szemben, mint valaha. A koronavírus miatt az egri Gál Tibor borászat összes értékesítési csatornája, az éttermek, a borbárok, a borboltok bezártak. Azonban a 2020-as évjárat megműveléséhez, az őszi szürethez, illetve az átmeneti időszak leküzdéséhez anyagi forrásra van szükség, ezért kitalálták a Borkötvényt. Arra kérik a fogyasztókat, hogy ne kelljen senkit elküldeni, finanszírozzák meg a munkálatokat. Gál Tibor borásszal Pilisy Csenge beszélgetett

Füge
Sok más növénnyel szemben nem viselték meg a fagyok a fügét Zalában, azon a tormaföldei ültetvényen, ahol Utasi Luca gazdálkodik. Szépen fejlődnek a növények, bár az elmaradt csapadékot számukra is pótolni kell.

Fagykár után Tuzséron
Már látszik a két fagyos hullám a szabolcsi gyümölcsösökben szemmel láthatóan nagy kárt okozott, azzal együtt, hogy sokan védekeztek ilyen-olyan módszerek alkalmazásával. Van termelő abban bízik, hogy a későbbi virágzásúak nem kapnak fagyot, illetve ha a gyümölcsös jó kondícióban van az is egyfajta védekezést jelent. Zsoldos Barnabás kérdezett termesztőket.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 24., péntek, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább