Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A Föld napja

Az április 22-i adás tartalmából.
 

Április 22-e a Föld napja – de mennyire védjük természeti értékeinket? Az elmúlt hetek átalakították a fogyasztói szokásokat, ennek révén nőtt a háztartási hulladék mennyisége. Nemcsak a szelektív gyűjtőszigeteken, és a családi házak, társasházak kukáiban keletkezik jóval több szemét, de a Szombathelyi Parkerdőben – ami a város kedvelt kirándulóhelye – a szokottnál is több az illegális hulladék.

A jelenlegi helyzetben sokan nekiállnak az évek óta halogatott lomtalanításnak, vagy ha tehetik, több időt fordítanak kertészkedésre. Így van ez Győrben is, ahol nemcsak a kijelölt helyeken nőtt meg a szemét mennyisége, de a közterületeken megjelentek az illegális szemétkupacok. De milyen plusz feladatokat ró a városgazdálkodással foglalkozó szervezetre mindez?

Az elmúlt hetekben éppen a természet közelsége és a nagyvárosok távolsága miatt felértékelődött a vidéki lét, ám a járvány nem kíméli a falusi turizmusból élőket sem. Mára gyakorlatilag bezárt az éttermek többsége, és üresek a szálláshelyek is. A települések egy részén ugyanakkor számos fejlesztéssel, újítással várják a szezon elindulását. Szilvásváradon és Sarudon is érdeklődtünk.

A belföldi turizmusban meghatározó szerepet töltenek be a falusi vendéglátók, akik közül sokan egyelőre átfoglalásokkal próbálják menteni a tavaszi szezont. Sokan abban bíznak, hogy a járvány végén, először itthon választanak utazási célpontot azok, akik pár napra szeretnének kirucanni valahová.

 Új natúrpark jött létre a Bács-Kiskun megyei Őrjegen. A területtel immár 16–ra nőtt a Magyarországon működő natúrparkok száma. Az ötletet a térségben ökológiai gazdálkodást folytató fiatal gazdálkodók vetették fel elsőként, akik Őrjeg természeti és táji örökségének megmentéséért dolgoznak. A háborítatlan természeti értékek miatt egyre több fiatal diplomás költözik vissza a térségbe.

Isten gyümölcsének is nevezik, számos értékes hatóanyagot és vitamint tartalmaz. A galagonyának azonban – mert hogy róla van szó – nem csak a gyümölcse , de a virága is értékes. Teaként vagy a gyümölcse lekvárként fogyasztva a többi között szív és vérnyomás problémákra jó, de nyugtató hatása is van. Gyógynövénysorozatunkban a galagonyával ismerkedhetnek meg.

Nagyobb szeletet szeretnének kapni a hazai piac képzeletbeli tortájából a magyar vöröshagyma termesztők, ám ennek egyik legnagyobb akadálya az, hogy a jelenleg palettán lévő fajták nem sokáig állnak el. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NÉBIH segítségével elindult egy hagyma kísérleti program, melynek célja, hogy megtalálják azokat a fajtákat, amelyek a jelenleginél jóval hosszabb ideig is elállnak. Ma a hazai termesztők a magyar igények mindössze 50-60 százalékát tudják ellátni, a többit importból fedezik.

Idén április 15-től ismét munkába álltak a talajgenerátorok, ugyanis újból üzembe helyezték az országos jégkár mérséklő rendszert. Idén az országban egyelőre eddig egy riasztás volt. Hazánkban teljes lefedettséggel 2018 májusa óta működik a rendszer, azóta felére csökkent a mezőgazdasági jégkár mértéke.

A járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek a kecsketenyésztők is, sokan komoly értékesítési gondokkal küzdenek, a kisebb termelők akár csődbe is mehetnek. Február elején jártunk a győri Kránicz-tanyán, ahol, hazánk legnagyobb kecske törzsállománya található. A most a kialakult helyzet miatt már csak 1-2 hónap választja el a családot attól, hogy bezárja a tanyát és megváljon az állatoktól.

Szent György naphoz közeledve a nagy tavaszi kihajtásra készülnek a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, amikor is több száz őshonos állatot a nyári legelőkre hajtanak át. Bár a természetvédelmi terület látogatóhelyei zárva vannak, de a területen zavartalan a munka: karbantartják a területeket, ellátják az az állatokat és bár lassabb ütemben, de folytatódnak a fejlesztések is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 22., szerda, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább