Ütköző: Magyarországról számos hazugság kering Brüsszelben

Az április 16-i adás tartalmából.
 

Az Ütköző témája, hogy az uniós parlament a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek górcső alá vételét kérheti az Európai Bizottságtól. Magyarországról számos hazugság kering Brüsszelben a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény miatt. Több uniós vezető a demokrácia megszüntetésével és az országgyűlés felfüggesztésével vádolja a magyar kormányt. Utóbbit múlt héten Szijjártó Péter cáfolta a CNN élő adásában, most pedig Kövér László írt levelet 60 külföldi politikusnak a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről. A z országgyűlés elnöke kiemelte: különleges időket élünk, és ez különleges intézkedéseket követel. Hangsúlyozta, hogy a törvény nem korlátozza az Országgyűlés jogosítványait. Éppen ellenkezőleg, ez az egyetlen olyan különleges intézkedés Európában, amely növeli az Országgyűlés jogosítványait a kormánnyal szemben.

Egyébként vannak ellenkező példák Franciaországból: kétszázhetvenhárom alkalommal nyúlt rendeleti kormányzáshoz és ezzel abszolút bajnok François Hollande, a dobogó második fokán pedig Emmanuel Macron áll, aki elnöki ciklusa első két évében már nyolcvannégy alkalommal élt ilyen „demokráciacsorbító” eszközzel. Ennek a típusú törvénykezésnek legnagyobb részét egyébként szocialista kormányzás alatt alkalmazták Franciaországban.

Műsorunkban kitérhetünk az olasz Conte-kormány erőtlenségére, a belpolitikai döntésekben éppúgy mint az EU-val való együttműködésben. Az olasz államfő úgy látja, a miniszterelnök Giuseppe Conte a járványhelyzetben nem tudja biztosítani a központi irányítást, ami a tartományok, megyék és egyes városok önálló és gyakran egymással ellentétes rendelkezéseihez vezetett. Ez pedig a következő hetekben tervezett újrainduláskor „káoszhoz” vezethet.

Vendégek:
-Erdélyi Rezső Krisztián Nézőpont Intézet elemzője
-Deák Dániel XXI. Századi Intézet vezető elemzője

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Ütköző – Kossuth, április 16., csütörtök, 13:04

Szerkesztő: Gazdagh Bernadett

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább