Határok nélkül: A Harag György Társulat kezdeményezése

Az április 18-i adás tartalmából.
 

A Harag György Társulat kezdeményezése: költészet napja ihlette online verselés Szatmárnémetiből. Változatos témákkal várja a rádióhallgatókat szombaton a Határok nélkül a Kossuth Rádió műsorán!

1919 április 19-én a Fekete-Körös völgyében, a Belényesi-medencében a környező falvakat ért mészárlásokról, a Köröstárkányt és Kisnyégerfalvát ért pusztításról tudhatunk meg többet Ionesku Nikolett riportjából.
A székelyföldi Bölönt az unitáriusok Rómájaként emlegetik. Erődített, székesegyház méretű, hagymakupolás unitárius temploma egyedi építészeti alkotás. A monumentális épületet Kozma Albert bölöni unitárius lelkész mutatja be, vele Erdei Edit-Zsuzsánna beszélget.
Ustorka, Szalatornya, Hegyek. Délvidéki települések, amelyek néhány évtizede még jelentős számú lakossággal rendelkeztek. Kispiac, valamint a szomszédos tanyavilág krónikásával, Kovács Máriával Németh Ernő beszélgetett.
„Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében” mottóval indított tizenkét részesre tervezett előadássorozatot a Hitel Múzeum és a leányfalui Faluház. Az előadó Szász István Tas, a település egykori háziorvosa, a kolozsvári szülőházban szülei által megalapított és ott működő Hitel folyóirat szellemi örököse, aki Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezetővel beszélget.
A szatmárnémeti Harag György Társulat évek óta közönségével együtt ünnepli a magyar költészet napját. Az idei, rendkívüli helyzetben az ünnep az online térbe költözik át. Lehőcz László az ötletgazdával és egyik főszervezővel, Frumen Gergővel beszélgetett az online eseményről. A közel négyórás produkció a Harag György Társulat Facebook-oldalán követhető. Utólag pedig az érdekesebb részletek felvételei kerülnek a közösségi oldalra illetve a társulat Youtube-csatornájára.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – április 18., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább