Hajnal-táj: Átalakult az egészségügyi ellátás az állatoknál is

Az április 16-i adás tartalmából.
 

Madártetemekre bukkantak a vajdasági Topolya Völgyei Természeti Park területén két helyen is. Szigorúan védett madarak pusztultak el, az egerészölyv és a barna rétihéja teteme mellett pedig piros színű anyaggal átitatott húsdarabok voltak. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület szerint ismét szándékos mérgezésről lehet szó.

A vártnál is nagyobb sikert aratott a tavaly indult Adj otthont egy vércsecsaládnak című program, mely egy, a védett ragadozómadarunk, a vörös vércse védelmére indult akció Vas megyében. Villamos távvezeték-tartóoszlopokra helyez ki speciális műfészkeket, úgynevezett vércseládákat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az E.ON-nal közösen. A felajánlóknak köszönhetően már 103 vércseláda várja új lakóit.

A járvány idején teljesen átalakult az egészségügyi ellátás nem csak az embereknél, hanem az állatoknál is. Utóbbiak esetében, ha baj van, most sokan nem tudják, hova is vihetnék az állataikat. Ezért jött létre egy folyamatosan frissülő weboldal, a www.covidvet.hu , amelyre bármelyik kisállatrendelő felteheti a nyitva tartását. A székesfehérvári Viktória, egy kis francia bulldog gazdája is örömmel fogadta ezt a hírt, ugyanis nemrég valaki hegyes végű csavarokkal teletűzdelt fasírt darabkákat szórt ki a házuk környékén.

Nincs olyan évszak, hogy a patkányok ne okoznának fejtörést valahol. Ezek a mindent túlélő és szapora állatok hol a belvárosokban, hol elhagyatott házakban, portákon jelennek meg. Mindenki tart tőlük, mert komoly betegségeket terjeszthetnek. Most Apátfalván egy elhagyatott házból rajzanak ki a rágcsálók, a ház szomszédságában élő asszony hadakozik a patkányok ellen, de mindig jön az utánpótlás. Országos probléma a patkányok jelenléte, kiirtani nem, legfeljebb visszaszorítani lehet őket.

Ugyan a fajtától némileg függ, de az április első napjától szinte rendszeresen visszatérő fagyos hajnalok komoly kárt tettek a nagykanizsai Gyümölcskert Rt. körtéseiben. Ennek végső mértéke majd csak májusban fog látszani, de az már mostanra kiderült, hogy lesznek olyan táblák, ahol sajnos 80-90 százalékos is lehet a fagykár.

Fiatal gazdák-sorozat: A kialakult járványügyi helyzetben a szőlészek-borászok is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen szinte teljesen leálltak a vendéglátóhelyek, azonban a szőlőt nem lehet magára hagyni, tehát költségek továbbra is vannak. De vajon miként tudják átvészelni ezt a helyzetet a borászok, miben látják a megoldást, illetve milyen segítségben bíznak?

Nem kell kimenned! Borod a borászatból jön – ezzel a szlogennel indult a Palackposta 2020, borpromóciós kampány. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Agrármarketing Centrum közös akciója az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé. Arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy közvetlenül a hazai termelőktől rendeljenek bort, akik továbbra is a legjobb minőségről gondoskodnak és házhoz is szállítják a rendelt tételeket.

Április folyamán ugrásszerűen megnő a mezőgazdasági idénymunkások iránti igény. A zöldség-gyümölcs ágazatban a termelés mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi, egyharmada pedig az állandó foglalkoztatottakhoz kötődik. Az ágazat évek óta küzd a munkaerőhiánnyal, amit a koronavírus-járvány csak tovább erősít. Az agrártárca ebben nyújt most segítséget.

A koronavírus-járvány miatt hirtelen piacvesztést elszenvedő cégeket, kistermelőket fogja segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hamarosan induló új internetes oldala, a NAK Piactér. Az oldal az élelmiszer-termelőket, -előállítókat, kistermelőket igyekszik összekötni a felvásárlókkal, kereskedőkkel.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 16., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább