Hajnal-táj: Együnk káposztát

Az április 15-i adás tartalmából.
 

Akár a felére is csökkenhet a háztartási hulladék, ha komposztálunk.
Erről szól az egri Életfa Környezetvédő Szövetség szemléletformáló programja, amely a városban lakóknak mutatja meg, hogyan élhetnek környezettudatosan. Pályázati támogatásból már a panelházaknál is komposztáló eszközöket osztanak majd.

Hallgassa meg!

Bajban a dísznövény ágazat
A koronavírus járvány miatt nagy bajban vannak a dísznövény termesztők. Halmokban állnak a virágok és az egynyári növények a kertészetekben, de a termelői piacokon is alig akad vásárló. Ha a vevők elmaradnak, egész éves munkájuk kárba vész és az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk. Így nem lesz mit visszaforgatni a következő esztendőre.

Hallgassa meg!

Együnk káposztát
A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas, amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem – így rendszeres fogyasztásával a vírusokat is távol tarthatjuk. Jótanácsok Bozsik gazda rovatában.

Hallgassa meg!

Ilyenkor segít a természet
Az orvosi tüdőfűvet gyakran nevezik pettyegetett tüdőfűnek, dongófűnek is. Hazánkban árnyas erdők aljnövényeként lelhető fel, gyógyászati szempontból a fehér pettyekkel tarkított levele a legértékesebb része. Ahogy a neve is mutatja, leginkább különböző légzőszervi megbetegedések kezelésében nyújthat segítséget. Lencsés Rita gyógynövényszakértő mondja el a részleteket.

Hallgassa meg!

Élő kenyér?
Maradjunk még az egészségmegőrzésnél. Cukkinis élőkenyér, hajdinagolyó, répás muffin, vagy a cukorbetegeknek is elérhető növényi tortaszeletek. Több mint százféle finomság, melyek egy igen egészséges életmód részei, s mindez Pécsről indult országhódító útjára. Az egyik kitaláló Turi Glória azt is bemutatta gazdaságukban, hogy mi mindenre jó a búzafű és a különböző növényi csírák.

Hallgassa meg!

Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézete.
Két új télálló fajta, a „Pinklevi” és a „Rézi” kapott állami elismerést. Mi magyarok ritkán, elsősorban újév napján fogyasztunk lencsét, ellenben például az olaszokkal. Holott a lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb élelmiszer. A magja 22-28 százalék fehérjét tartalmaz, ami magas biológiai értékű, kiváló étrendi hatású. Alacsony a glikémiás indexe, a cukorbetegek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők is fogyaszthatják. A kutatók azt remélik, hogy az egy éve elismert két fajta hamarosan megjelenik az asztalokon.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 15., szerda, 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább