Hajnal-táj: Egyél helyit!

Az április 14-i adás tartalmából.
 

Megújul a cáki pincesor
19 millió forintból újulhat meg hazánk egyedülálló nép építészeti műemléke a Cáki pincesor. A vas megyei kisfaluban található , föld fölé épített, boronafalú építmények még a térségben is különlegességnek számítanak.

Hallgassa meg!

Már virágzik a fogasír
Előbújt az északi országrész féltve óvott vadvirága, az ikrás fogasír. Magyarországon csak a Zempléni-hegységben, a Tornai-karszton, a Tarna vidékén és a Salgó környékén nyílik. Nem várt sokáig a virágzással az elsősorban gyengén meszes, tápanyagban gazdag talajú, nyirkos vagy üde bükkösökben, illetve a gyertyános–tölgyesekben, szurdokerdőkben előforduló növény. A Salgó környékén az ismert természetvédővel, Drexler Szilárddal eredt a védett faj felkutatására Tarnóczi László.

Hallgassa meg!

Bajban lesznek az állatmenhelyek, ha elhúzódik a járvány
A gyöngyösi gyepmesteri telepen már csökkentették a látogatási időt, így a kutyusok naponta csak 14.00-15.00 óra között látogathatók. Ugyanakkor mindenkit megkérnek, hogy ebben az időszakban csak komoly örökbefogadási szándékkal menjenek. A kutyasimogatás vagy sétáltatás, mint családi program most sajnos megszűnt, de szívesen fogadnak minden felajánlást, mert fogy a fertőtlenítő szer és a táplálék.

Hallgassa meg!

Miskolcon működik a Mása Állatmenhely
Több, mint 300 kutyáról, és cicáról gondoskodnak az alapítvány munkatársai. A járvány miatt az örökbefogadás nem állt le, interneten, fotó alapján választhatja ki a leendő gazdi a kutyát, és előzetes egyeztetés után elmehet érte. A miskolci Állatkertben még ősszel születtek kenguruk. A járvány miatt most nem látogathatjuk őket. Gondozásuk persze független ettől, de itt is komoly óvintézkedéseket vezettek be.

Hallgassa meg!

Jól jön a népi gyógyászat
A kasvirágot Észak-Amerika őslakosai már évszázadokkal ezelőtt ismerték, de Európában is elterjedt a népi gyógyászatban. Elsősorban a megfázásos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, az influenza, a felső légúti betegségek kezelésére használhatjuk, immunstimuláló hatása van. Ezenkívül nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladások gyógyítására is alkalmazható külsőleg. De van még gyógynövény kínálat Bozsik gazda rovatában.

Hallgassa meg!

Sztárséfből állattenyésztő
2005-ben néhány társával a kevéshúsú sertésoldalas kategóriában világbajnok lett. A Magyar- és a Világ Barbecue Szövetség rendezte versenyekre rendszeresen beneveztek, sokszor voltak a dobogó közelében, és 15 éve a képzeletbeli dobogó csúcsára jutottak. Dunszt Zsoltnál akkortájt egymásnak adták a kilincset a forgatócsoportok, mondhatni sztárséf lett a szegedi fiatalemberből, aki aztán elunva a világ zaját, visszavonultan él a Sándorfalva közeli Homokpusztán, ahol őshonos állatokat tenyészt. A haszonállatok nem tápot kapnak, hanem legelnek és a belőlük készült ételek messze földön híresek. A járvány idején is megoldják, hogy egyszerre csak egy vevő jöjjön, aki aztán elidőzhet egy kicsit az alföldi tanyavilág békéjében.

Hallgassa meg!

Egységes kérelem benyújtása
Április 6-án elindult az egységes kérelmek, köztük a legnagyobb mennyiséget és összeget kitevő terület alapú támogatási igények benyújtása, amelynek szankció mentes határideje május 15. A helyzetre való tekintettel az Agrárkamara egyszerűsítette a kérelmek beadásának módját. A falugazdász telefonhívását minden esetben meg kell várniuk a gazdáknak.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb földtulajdonos, így itt van a legtöbb feladat. Óhegyi Gábor gazdálkodó egyelőre a falugazdász hívására vár.

Hallgassa meg!

Egyél helyit!
Egyél helyit! – ez volt a jelmondata annak a 2014-ben indult egri kezdeményezésnek, ami országosan is egyedülálló. Helyben készített bio termékek: zöldség, gyümölcs, húsáru – szállítási költség nélkül. Az eKofa nonprofit kezdeményezés, célja, hogy egymásra találjanak a helyi termelők és a fogyasztók. Az egri startup nyerte az ország legnagyobb ötletversenyét. A fejlesztőversenyre több mint 800 szakember regisztrált, hogy olyan prototipusokkal, megoldásokkal álljanak elő, amelyek választ adnak a koronavírus-járvány sújtotta közösségek és vállalkozások problémáira. A kisvállalkozásokat mentő megoldások közül az egri eKofa.hu lett a kategóriagyőztes. Az induláskor készült.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 14., kedd, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább