Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Húsvét - Jézus, Isten egyszülött fia

Az április 12-i adás tartalmából.
 

– A kishatár menti forgalom egyfajta lélegeztető gépe volt mindig is leszakított területeken élőknek és az anyaországiaknak. A rendszerváltás óta megnövekedett lehetőségeket, az uniós szabad mozgást azonban egy ideje jelentősen korlátozni kellett előbb a migrációs helyzet, majd a koronavírus-járvány miatt. A szigorítások ellenőrzött oldását a határ menti térségben, a szlovák-magyar határ mentén odaát is érthetően szívesen fogadták. Egy hete a határ 30 kilométeres körzetéből munkába újra szabad az átjárás.

– Természetvédelmi terület lett a Komárom-Esztergom megyei táti- szigetcsoport, a Körtvélyes-sziget és Nyáros sziget közel háromszáz hektáros területe. A terület kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, akik az elmúlt években mintegy 480 millió forintból helyreállították a dunai szigetek vizes élőhelyeit. A természetvédelmi környezetben számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj él.

– A kereszténység szent titka, amit most élünk át, húsvét ünnepe. Jézus, aki Isten egyszülött fia, földi útjának végéhez ért – keresztre feszítik, eltemetik. Ha csupán ennyi történik vele, tragikus hős marad, egy a számtalan áldozat közül. Vele azonban történik még valami, amitől az egész világ megváltozik – föltámad.

– A régi húsvéti ünnepekről számtalan leírás, anekdota vagy akár irodalmi mű született, de a hagyományok mindig akkor a legizgalmasabbak, amikor valaki személyesen beszél ezekről. A 93 éves fülei Bakó József 1928-ban született, és tökéletesen emlékszik a gyerekkorára, az akkori ünnepre és húsvéti történetekre.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 12., vasárnap,  6:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább