Hajnal-táj: A járványhelyzet teljesen megváltoztatta a hívő emberek vallásgyakorlatát

Az április 10-i adás tartalmából.
 

Gyöngyöspata legfőbb nevezetessége a 12. században épült gótikus római katolikus Kisboldogasszony templom, amelynek a magyar művészi gyakorlatban teljesen egyedülálló műkincse a nyolc méter magas, lengyel művészek által 1653-ban készített, Jessze-fa főoltár, amely Jézus családfáját ábrázolja.

Bár modern épületek veszik körül, gépkocsik húznak el mellette, a győri Kálvária dombon mégis mintha megállt volna az idő. Ha az ember körbenéz a három keresztnél, a város szinte összes templomának tornyát láthatja. A Kálvária dombot és a három kápolnát hagyományosan évente csak néhányszor, köztük húsvétkor nyitják ki, idén azonban a járvány miatt zárva lesz.

Júdás apostol nagycsütörtök este a Gecsemáné kertben árulta el mesterét, Jézust. Az áruló Júdásról több növényt is elneveztek, mint például a Júdásfát. De bemutatjuk a Golgota virág felépítését is, annak nagypénteki szimbolikáját szedjük csokorba.

A járványhelyzet teljesen megváltoztatta a hívő emberek vallásgyakorlatát. Itt is egyre nagyobb szerepet kap az internet, és van is, aki szívesen csatlakozik az egyedi kezdeményezésekhez, van, aki fenntartásokkal kezeli a kényszerű változtatást. Imaiskola, youtube csatorna, étel megáldása autóból, és még hosszan sorolhatnánk a lehetőségeket.

A Katolikus Karitász az év minden napján segíti a rászorulókat, az Élelmiszerbankon keresztül néhány nagyáruházból hoznak rendszeresen élelmiszert, de a megyei Karitász csoportok ezen kívül a településeken helyben is szervezik, hogy a máshol esetleg felesleges élelmiszer a segítségre szorulókhoz eljusson. Palánki Ferenc, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Római Katolikus Megyéspüspök Húsvétra 5 millió forintot adott a 60 Karitász Szervezetnek, ebből a pénzből többnyire tartós élelmiszert kaptak a korona vírus helyzet miatt is megszorult családok.

Vajon mit tennénk, ha lenne egy kastélyunk? Ezzel a romantikus gondolattal az egri házaspár is eljátszott, s annyira megtetszett nekik az ötlet, hogy meg is vásárolták a Kétútközön található Graefl-kastélyt. Ez nem csak Heves megye egyik legpompásabb kastélya volt, hanem talán a legromosabb is, ami azonban nem riasztotta vissza őket. Megvásárolták és visszahozták a múltat, helyreállították az épület eredeti állapotát, sőt már egy majorságot is kialakítottak a kastély körül.

Idén is folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram, amelyekben 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forint uniós és hazai támogatással. A program egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészeti örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is.

Magyarországról Szentendre negyedikként kapta meg az Európai Örökség címet. Korábban 2014-ben a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark, 2015-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2017-ben pedig a Dohány utcai zsinagóga került a nyertesek közé. Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy kik kaptak idén Európai Örökség címet.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – április 10., péntek,  6:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább