Határok nélkül: Nagypénteki kaleidoszkóp a Határok nélküllel

Az április 10-i adás tartalmából.

A krasznahorkai vár és Rozsnyón a Kálvária felújítása mellett az erdélyi Héderfája református közösségének ünnepnapjairól és a húsvéti hiedelmekről is szó lesz a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának nagypénteki adásában.

Guido Reni, Szent Mihály arkangyal legyőzi a sátánt.

Héderfája református közössége – a Kárpát-medence más gyülekezeteihez hasonlóan – otthon ünnepli a húsvétot, a templomi istentiszteleteket az online, valamint a tévés közvetítések pótolják. A 2020-as esztendő különös megpróbáltatások elé állította a héderfájai gyülekezetet, hiszen két hónapja égett le templomuk 18. századi műemlék haranglába. A kezdeti csüggedés után most bizakodással tekintenek a jövőbe, az idei húsvét pedig – a nagypénteki elcsendesedéssel együtt – a remény és az erőgyűjtés ünnepe is lesz – állítja Nagy Csaba református lelkész, akivel Erdei Edit Zsuzsánna beszélgetett.
A Felvidéken folytatódnak a krasznahorkai vár helyreállítási munkálatai. Nemcsak az építkezési törmeléket távolítják el a vár tövéből, de az ottmaradt nagyobb méretű műtárgyak elszállítását is most végzik. Palcsó Zsóka összeállításából megtudhatjuk, hogy a napokban vitték el a sértetlenül megmaradt gyászhintót, amely 1904-ben Andrássy Franciska grófné temetésére készült.
A Felvidéken maradva figyelemmel kísérhetjük az öt éve önkéntes munkával – a Kálvária-domb megtisztításával és a keresztút hiányzó állomásainak újraépítésével indult – rozsnyói Kálvária felújításának munkálatait. Jelenleg a restaurátori munkálatok keretében azon dolgoznak a szakemberek, hogy eredeti állapotukba állítsák vissza a keresztúti kápolnákban található Zsolnay-domborműveket.
Délvidéken ellátogatunk a muzslyai Nők Klubjának találkozójára, ahol a helyi ünnepi étkekre vonatkozó érdekességeket tudhatunk meg Kónya-Kovács Otília összeállításából.
Nagypéntek hajnalán számos helyen szokás volt mosakodni a folyóban, hogy egészségüket egész éven át megőrizhessék. Zsitvabesenyőn a vízbe fulladtakért imádkozva vonultak a folyóhoz, de a Felvidék bizonyos tájain az állatokat is levitték megúsztatni a folyóban. A további népszokásokról Méry Margit néprajzkutatót kérdezte Haják Szabó Mária, a beszélgetésben a nagypénteki víz állítólagos szemfájást gyógyító hatásáról is szó lesz.
A műsor zárásaként egy pályázati felhívásról lesz szó, hiszen szombatig várják a jelentkezőket a Verselő Kárpát-medence online versenyre. A részletekről Pap Boglárka, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mesél Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezetőnek.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – április 10., péntek, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább