Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Optimisták a balatoni turizmus szereplői

Az április 9-i adás tartalmából.
 

Néhány napja ismét állattetemeket találtak Hajdú-Biharban, ezúttal Debrecen határában bukkantak szarvasmarhák maradványaira egy szántóföldön. Februárban kapott országos érdeklődést, hogy Hajdúsámson határban kutyatetemeket találtak. Mindkét eset rávilágít a felelős állattartásra, ami így húsvét előtt, amikor sok ezer gyermek kap élő nyuszit, még inkább kézzel fogható probléma.

A kijárási korlátozások ellenére is népesek a népszerű horgászhelyek a Balatonnál, s vannak, akik ilyenkor is próbálkoznak – tán a feltételezett kisebb odafigyelésben bízva – az orvhorgászattal, vagy éppen az orvhalászattal.

Optimisták a balatoni turizmus szereplői. Abban bíznak, hogy ha túljutunk a járvány csúcsán, a belföldi turizmusban azonnal megjelenik a kereslet, és az emberek egy csapásra elindulnak, mert ki akarnak szabadulni, és nem a külföldi utakat választják.

Elöntötte a szennyvíz Lőrinci külterületét, emiatt felmérhetetlen a környezeti pusztítás a területen. A szennyvíz a talajvízzel keveredik, de gond az is, hogy az aknákba egyes felelőtlen emberek oda nem való dolgokat helyeznek: rongyot, háztartási hulladékot, sőt elhullott állatok tetemeit. Több környékbeli településen ki kellene cserélni a vezetékhálózatot.

A koronavírus járvány egyik hatása, hogy országszerte egyre több bevásárló közösség alakul, amelyeknek tagjai a helyi termékeket részesítik előnyben. A 8 éves nyíregyházi Kosár Közösség célja a kereskedelmi láncok kiiktatásával a helyi termékek eljuttatása a tudatos vásárlókhoz. A rendeléseket interneten fogadják, pénteken pedig a belvárosban személyesen veszik át az élelmiszert a vásárlók, de a higiéniára most fokozottan figyelnek…

A magyarok több mint fele heti 3 ezer forintnál is kevesebbet költ zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Ez népegészségügyi szempontból is aggasztó adat. Ha azonban a magyar gazdák is kiaknáznák az internet adta lehetőségeket, jóval többen és többet is vásárolnánk tőlük, mint a szupermarketek polcairól. Ez most a jelenlegi helyzetben különösen aktuális lehet, sőt talán sok termelőt meg is menthetne a csődtől.

A koronavírus-járvánnyal nemcsak az éttermek kerültek nehéz helyzetbe, hanem a nekik beszállító, kistermelő családok is. Ezért a SVÉT, azaz Stílusos Vidéki Éttermiség – amely a szívből jövő vidéki vendéglátás híve – most megszervezte az őket ellátó termelőknek az országos szállítást, hogy így biztosítsák túlélésüket arra az időszakra, amíg nem nyithatnak ki újra az éttermek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – április 9., csütörtök,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább