Hajnal-táj: Megkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázása

Az április 8-i adás tartalmából.
 

Veszteséges évet vár a Hajdú-Bihar megyei Vadászkamara, akár 30%-os bevétel kiesés is várható 2020-ban. A koronavírus-járvány miatt sorra mondják le a tervezett vadászatokat a külföldi vadászok, már pedig a hazai vadásztársaságok számára tekintélyes bevételi forrást jelent a bérvadászat. A kiesés semmivel sem lesz pótolható.

Hallgassa meg!

Megkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázása, a már ismert módon repülővel juttatják ki az oltóanyaggal átitatott barna, praliné formájú falatokat. A veszettség nagyon súlyos betegség, amelyet sem embernél, sem állatnál ma sem tudnak gyógyítani, ezért kell megelőzni. A védettség kérdése mostanában különösen érdekli az embereket, hiszen az utóbbi években többször találkozhattunk vörös rókával lakott területeken.

Hallgassa meg!

Győrben is jelentős változást tapasztalhatnak a lakók az idei évtől a város területén alkalmazott szúnyoggyérítési eljárásokban, ugyanis megszűnik a légi kémiai szúnyogirtás, helyette a biológiai illetve a földi gyérítési eljárások kerülnek előtérbe. De a megváltozott technológiai eljárások és a légi kémiai beavatkozások hiánya miatt a megszokottnál több szúnyoggal találkozhatnak majd a győriek a nyári hónapokban.

Hallgassa meg!

Sok-sok éve nyújt kellemes pihenési, túrázási lehetőséget a Tisza belvárosi szakaszáról induló és egészen a Maros-torkolatig húzódó ún. Rotary-tanösvény. Az ártéri erdőkben elhullott fákból épített ülőkéket, tűzgyújtó és bográcsozó helyeket azonban rendszeresen feldúlják, megrongálják. A vandálok egyelőre ismeretlenek.

Hallgassa meg!

Élet a karantén alatt címmel sorozatot indított nemrég a székesfehérvári Vörösmarty Színház a honlapján, amelyben munkatársaik, művészeik mesélnek arról, hogy miként használják ki a kényszerű otthonlétet. A színház rendezőasszisztense gyógynövény kertjét mutatta be.

Hallgassa meg!

Küldj virágot a nagyinak! Ezzel a szlogennel menti meg tulipánjait a Kőröshegyi Levendulaültetvény tulajdonosa, aki néhány évvel ezelőtt egészítette ki a terület adta kínálatot és több ezer tulipánhagymát ültetett, a húsvéti szüretet pedig mindig nagyon nagy érdeklődés kísérte. Idén azonban elmarad a szedd magad akció, ám a tulajdonos és a közönség alkalmazkodott a sajátos helyzethez.

Hallgassa meg!

A paraszti házi jószágtartás megszűntével véget is ért az önellátó hús és tojás ellátás. Ma már minden háztartás az ipari méretű gazdaság előállításából biztosítja, különösen a sertés- és a baromfihús szükségletét. A közelgő Húsvét előtt és tekintettel a világjárványra, illetve a madárinfluenzára felvetődik a kérdés: milyen lesz az ellátás és emelkednek-e az árak?

Hallgassa meg!

Egyre kevesebb minőségi problémát talált a NÉBIH szokásos Húsvéti ellenőrzései során. A tojás és sonka ellenőrzések esetében szinte alig találtak kifogásolható árut. Az biztos azonban, hogy a vásárlók körében egyre népszerűbbek a hagyományos eljárással készült sonkák, a gyorsérlelésű termékek nem túl keresettek.

Hallgassa meg!

A hagyományos sonka combból készül és amíg az asztalra kerül – a pácolástól a füstölésen át a szikkasztásig – több hónapos gondos munka előzi meg. A termelői piacokon egyre többen keresik az úgynevezett kézműves sonkát, ami ízében valóban gasztronómiai élmény.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 8., szerda,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább