Hajnal-táj: Léleképítő elfoglaltság a kertészkedés

Az április 7-i adás tartalmából.
 

Újabb és újabb illegális hulladékkupacok csúfítják Eger határát és már a belterületet is. Sőt most éppen az egyik lakóház udvarán embermagasságig ér a szemét: hűtőgép, használt biciklik. A szomszédok pedig tehetetlenek.

Hallgassa meg!

Évek óta veszélyes hulladékkal tüzel egy család Szegeden az önkormányzati lakásukban. Eleinte egy udvari hordóban égették a szemetet, az IKV határozott felszólítására ezt abbahagyták, és most a házon belüli kályhában tüzelik el a műanyagot, a rongyot és még ki tudja,hogy mit. A füst és a bűz miatt a velük szomszédos családi házak lakói szerint a friss tavaszi levegő helyett hol fehér, hol sárga színű füst áramlik a házakba. Mit tehetnek a lakók és mit tehet az IKV?

Hallgassa meg!

Hazánkban számos régióban már-már szinte hagyomány, hogy tavasszal meggyújtják a tarlót a földeken. Amellett, hogy van haszna is a dolognak, rendkívül veszélyes, komoly környezetvédelmi kérdéseket vet fel, és a legtöbbször éppen az élővilág sínyli meg ezt a tevékenységet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy sokan a kerti hulladékot is meggyújtják.

Hallgassa meg!

A Balaton hőkiegyenlítő, temperáló hatásában bíznak a Dél-balatoni borászok. A tapasztalataik szerint ez némi védelmet jelentett a fagyos reggelekkel szemben. Ugyanakkor komoly problémát jelent a termelők számára, hogy a járvány miatt nem nyitnak a tó körül a szezonális vendéglátó helyek, s így egyelőre elmaradnak a megszokott vásárlóik, nem fogynak a készleteik.

Hallgassa meg!

Az utóbbi években a fagy több milliárdos kiesést jelentett a termelőknek. Van hatásos magyar gép a fagy elleni védekezésben: a ködsárkányt 2017-ben mutatták be a gazdálkodóknak, akik élesben is kipróbálhatták és megtapasztalhatták a szerkezet jótékony hatását. Most már a kertészeti géptámogatással elérhető áron juthatnak hozzá a termelők. Idén többször is be kellett, hogy vessék a ködsárkányt, de teljes bizonyossággal csak májusban lehet majd megmondani, hogy milyen eredménye volt a munkának.

Hallgassa meg!

Léleképítő elfoglaltság ebben a nehéz időszakban a kertészkedés – mondta az Agrárgazdasági Kamara hajdú-bihari elnöke, véleménye szerint; akik otthon maradnak és van kertjük, azoknak érdemes most azt megművelni. A Kamara arra buzdítja a kiskert tulajdonosokat, hogy vegyenek magyar palántát, magyar vetőmagot és térjenek vissza az elfelejtett szokásokhoz.

Hallgassa meg!

Lassan elérkezik a burgonya ültetésének időszaka, s ilyenkor mindig elhangzik a tanács: minőségi szaporító anyagot használjanak a termelők. Ennek ellenére mégis sokan vannak akik, úgymond visszavetik a burgonyát, nem vásárolnak szaporító anyagot, ami sokfajta hátránnyal jár.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 7., kedd,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább