Határok nélkül: Esterházy János boldoggá avatása és „Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében”

Az április 4-i adás tartalmából.
 

Esterházy Jánosért szólt a harang szerdán délután, Gens fidelissima, avagy Rákóczi ruszinjai, Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében, a Bartók Béla Líceum három évtizede és ne teljen el nap legényes nélkül!

A fenti témacsokorral várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető.

Az Esterházy János Zarándokközpont és a felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás közös szervezésében április 1-jén szentmisét közvetítettek a mártír politikus halálának 60. évfordulója alkalmából. Haják Szabó Mária összeállításában a boldoggá avatási per elindítójával, Marek Jędraszewski, krakkói érsekkel tekint vissza az elmúlt két év történéseire.

„Gens fidelissima”, azaz leghűségesebb népem. Így nevezte II. Rákóczi Ferenc a ruszinokat, akik tömegével álltak mellé és harcoltak a kuruc seregben a szabadságért. Iváncsik Attila beszélgetéséből sok minden kiderül az egyesület munkájának eddigi évtizedeiről.

„Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében.” Ezzel a mottóval indult előadássorozat a Hitel Múzeum és a leányfalui Faluház szervezésében. Az előadó: Szász István Tas. A település egykori háziorvosával, a kolozsvári szülőházban, szülei által megalapított Hitel című folyóirat szellemi örökösével beszélget a műsorban Benkei Ildikó.

Az 1989-es romániai forradalom után az egyik legsürgetőbb tennivaló a magyar iskolák visszaállítása volt, ugyanis 1985-ben Erdély-szerte román osztályokat telepítettek ezekbe. Míg sok városban – például Marosvásárhelyen – heves vitát váltott ki az iskolák szétválása, Temesváron ez viszonylag gyorsan és indulatmentesen zajlott, így 30 évvel ezelőtt, 1990 márciusában már ismét önálló magyar iskolaként működött a Bartók Béla nevét felvevő oktatási intézmény. Erről a folyamatról, az újraindulásról Lehőcz László az iskola első igazgatóját, Halász Ferencet kérdezte.

A héten már szó esett a Legényesezz otthon! kezdeményezésről, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes indított útjára. Az ötletgazdák az otthon maradás fontosságára és az otthoni gyakorlás lehetőségére hívják fel a figyelmet egészen különleges módon – derül ki Szilágyi Szabolcs összeállításából.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – április 4., szombat, 18:02

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be az Esterházy János mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepség előtt a budapesti Szent István-bazilikában 2019. március 9-én. MTI/Mónus Márton.

Videó ajánló

Olvasson tovább