Hajnal-táj: Mekkora károkat okozott a gyümölcstermelőknek a tavaszi fagy?

Az április 3-i adás tartalmából.
 

Összefogtak az egri borászok és a helyi éttermek, hogy támogassák az egészségügyi dolgozókat. 1552 palack jobbnál jobb bort adtak össze a borászok, erre lehet licitálni, és a bevételből minden nap más étterem főz a mentőállomáson vagy a kórházban dolgozóknak.

Hallgassa meg!

Az önkéntes karantén ideje alatt nagyon sokan kihasználják az időt és kertészkednek. Bár a márciusi fagyok nem a legjobbkor jöttek, lassan, de biztosan melegszik tovább az idő. A kialakult helyzet azonban sok díszfaiskolát és kertészetet sodor válsághelyzetbe, ezért a szakemberek hangsúlyozottan emlékeztetik a lakosságot, h rövidített nyitvatartási idővel ugyan – de az árudák továbbra is várják az érdeklődőket.
Kérdés: mi lesz a szeptember óta nevelt növények sorsa, ha nem kelnek el?

Hallgassa meg!

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója vett részt. Eddig. A koronavírus járvány miatt a gyerekek nem az iskolákban, hanem otthon, digitális úton tanulnak, így egyelőre megállt az iskolagyümölcs program. Mi lesz az almával ? Eljuttatható-e még a gyümölcs a gyerekekhez? Mi lesz azokkal a gyümölcstermesztőkkel, akiknek a hűtőtárolójában ott az alma ? Már történt egy gyors intézkedés, amelyet remélhetőleg újabbak követnek.

Hallgassa meg!

A korán jött tavaszias meleg után 2 éjszakai fagyhullám is érkezett a Homokhátsági gyümölcsösökbe. Hogy károkat szenvedett az érzékeny sárgabarack és az őszibarack is, az nem kétséges, a kérdés csak az, hogy mekkora ez a kár. A termesztők bíznak benne, hogy nem vitte el az idei termést a fagy.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 3., péntek,  5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább