Hajnal-táj: A tejtermelők is a kiutat keresik

Az április 2-i adás tartalmából.
 

Eltűnőben vannak a balkáni gerlék, hétköznapi nevükön a vadgalambok. A hetvenes, nyolcvanas években még tömegesen fészkelő madár állománya nagymértékű csökkenést szenvedett el. A harminc évvel ezelőtti állapothoz képest 20 százalék alá esett a vadgalambok száma. Ennek első számú oka, hogy a dolmányos varjak megtelepedtek a falvakban, városokban.

Hallgassa meg!

A szilvásváradi Hócza Henrietta volt az egyetlen termelő, aki a tavalyi Nemzeti Parki Termék Védjegyes pályázaton lekvárjaival és gyógynövényes teáival elnyerte a “Bükki Nemzeti Parki Termék” védjegyet. A Dajka-dűlő füvesasszonya 2013 óta termeszti a gyógy- és fűszernövényeit. Inspirációként visszanyúlik a gyökerekhez, a házias termékekhez, melyek dédszüleink mindennapjait meghatározták.

Hallgassa meg!

A járvány idején sokan fordulnak házi praktikákhoz, hogy enyhítsék a betegség tüneteit vagy a szorongást. Az aromaterápia jótékony hatással lehet az otthon levőkre, de kevesen tudják, hogy túlzó adagolásban, a napi kétszer egy órás, 4-5 cseppes párologtatást túllépve komoly bajt is okozhatunk.

Hallgassa meg!

Elindult a tavaszi horgászszezon, a koronavírus kapcsán azonban a pecások is fontosnak tartják a távolságtartást és a megfelelő higiéniát – erre vonatkozóan egyébként a MUOSZ közleményt is kiadott az érintetteknek. A tapasztalatok szerint a magántavak nagy része ki sem nyitott, az állami tavakon azonban lehet horgászni.

Hallgassa meg!

Bár felújítják a szombathelyi vásárcsarnokot, a gombaszakértő továbbra is működik. Nem véletlen, hogy erre külön is felhívják a figyelmet, hiszen a mostani kritikus helyzetben sokan gondolják úgy, hogy kijárnak a természetbe, esetleg gombát is szednek, de a korlátozások miatt esetleg nem viszik el bevizsgáltatni. Hamarosan itt a kucsmagomba, csiperke, tyúkgomba ideje.

Hallgassa meg!

A tejtermelők is a kiutat keresik, hiszen az évnek mostantól egészen nyár elejéig tartó időszakában adják a tehenek a legtöbb tejet, mondhatni, dömping van. Pengeélen táncol az ágazat, melynek szereplői azért bíznak abban, hogy el tudják adni a tejet ,fenn tudják tartani az egyensúlyt. A tejtermék tanács kérése, aki teheti, magyar tejet vegyen.

Hallgassa meg!

A turizmusban és az autóiparban sok állás szűnt meg az utóbbi hetekben, a mezőgazdaságban kicsit más a helyzet, hiszen az élelmiszer alapanyag biztosított, nincsenek ellátási problémák. Tegnap reggel már beszéltünk arról, hogy ilyenkor van a mezőgazdasági gépek tavaszi felkészítése, de milyen szabályok vonatkoznak a gazdákra? A vetési szezon legfontosabb teendőiről beszélgetünk.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 2., csütörtök,  5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább