Hajnal-táj: Jó állapotban vészelték át a telet a méhcsaládok

A március 31-i adás tartalmából.
 

Székely méhész pap
Marosi Károly dálnoki református lelkész közel 20 éve kezdett méhészkedni, miután a faluba költözött családjával.
A hobbiként indult tevékenysége/foglalatossága fokozatosan második hivatásává vált, méhészeti képzéseken vett részt, folyamatosan bővítette szaktudását, amelyet – oktatóként is – szívesen megoszt a kezdő méhészekkel, bemutatókon, képzéseken, szakmai rendezvényeken.

Zalai méhész
Jó állapotban vészelték át a telet a méhcsaládok, a kijárási korlátozás nem befolyásolja a méhészek napi munkáját, így a munka elkezdődött a méhesekben. A kérdés jelenleg az, hogy ha jó termés lesz idén, mennyiért és hogyan lehet majd értékesíteni, illetve a járványhelyzet befolyásolja-e a Kínából Ukrajnából érkező jelentős mennyiségű mézimportot. Varga Tünde a Söjtör és Térsége Méhészegyesület elnökével, Czémán Lászlóval beszélgetett.

Galamb
Az állatok többsége megszenvedi az éghajlatváltozást, nem így néhány madárfaj. Beköltöztek a városokba és ezzel megoldották túlélésüket a szürke varjak, a szarkák, a búbos bankák és hazánk legnagyobb testű galambfaja, az örvös galamb is. Ez az elegáns megjelenésű galambfaj sikeresen alkalmazkodott a nagyvárosi élethez, létszámuk folyamatosan gyarapszik. Életmódjukat kutatja immár 35 éve a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője Juhász Lajos, vele beszélgetett.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – miként lehet a kullancsot ki irtani a macskákból

Molyok
Támad a selyemfényű puszpáng moly. Pénzes Béla rovarász professzor mondja el a védekezés lehetőségeit. Az áttelelő hernyó fészkeket kell megnéznünk a bokrok belsejében a zöld színű, fekete csíkozású hernyókkal, amelyek átteleltek, és megkezdték táplálkozásukat. Belülről támadnak. Amikor már látjuk a külső leveleken a pusztítást, akkor már elkéstünk a védekezéssel. A kitinszintézis gátló hatóanyagok és a piretroidok adhatnak elsősorban védelmet.

Béka
Lassan befejeződik az idei békamentés Zalaegerszeg határában, az úgynevezett Aranyoslapi-forrásnál. Idén minden eddiginél több állatot sikerült kimenteni a gépkocsik kereke elől. Rikli Ferenc interjúja.

Csukanász
Elkezdődött a csukák násza a Tisza-tavon. Az elmúlt napok napsütéses, meleg időjárása serkentőleg hatott egyik legkorábban ívó halfajunk, a csuka szaporodására. Bár ívása a hagyomány szerint már Mátyás napján elkezdődik, a Tisza-tavon ez rendszerint később következik be és elhúzódhat akár április-májusig is.

Ne cipekedj
Szombathelyen egyszerre védik az időseket és a hazai termelőket egy most indult programmal. A Ne cipekedj, nagyi! elnevezésű segítő programot a Vásárcsarnok koordinálja: önkéntesek telefonon veszik fel a rendelést és szállítják házhoz a zöldséget, gyümölcsöt, húst az időseknek megszokott termelőiktől.

Sajtos
A közvetlenül a fogyasztóknak termelők, a termékeiket a piacon árulók különösen érzékeny helyzetben vannak. A fiatal állattartó agármérnök, Posta Anett is azon izgul, hogy meddig vannak még nyitva a számára elérhető piacok, s a szarvasgedei portájukon gyártott sajtjaik el jutnak-e a vevőhöz, mert a tejhasznú marháikat fejni kell, s az értékes tej és tejtermék bizony bármennyire is minőségi élelmiszer, romlandó áru.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – március 31., kedd,  5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább