Hajnal-táj: Székelyföldön is gondot okoz a gazdáknak a húsvéti bárány értékesítés

A március 30-i adás tartalmából.
 

-Harangozó Imre néprajzkutató a hét jeles eseményeiről, népszokásairól beszél

Hallgassa meg!

-A Szent Mihály-templom avagy máriapócsi kegytemplom híres Mária-búcsújáró kegyhely, amely 1696-ban vált ismertté a könnyező Szűz Mária révén, amikor egy liturgia alatt a pici pócsi fatemplomban a hívek arra figyeltek fel, hogy könnyezik a Szűzanya képe. Egy hónapon belül még hétszer megtörtént ez a tudományosan nem magyarázható eset. A későbbi vizsgálat kiderítette, hogy valóban emberi eredetű könnyek folytak a festményről. I. Lipót a képet Bécsbe vitette, ahol nem könnyezett többé. A máriapócsiak egy másolatot kaptak helyette, ennek viszont még két könnyezését jegyezték fel a krónikák. A hívők szerint ez a jele annak, hogy Máriapócs egy kiválasztott hely. A régi fatemplom helyén most egy díszes barokk székesegyház áll. Évente több, mint fél millió zarándok fordul meg itt és kéri Mária segítségét.

Hallgassa meg!

-Küzdenek a báránytenyésztők és kereskedők is, hogy piacot találjanak a hazai húsvéti bárányoknak. A hazai állomány fő célterülete az olasz piac volt, a koronavírus miatt azonban a megroppant olasz fogyasztói igények miatt jóval kevesebbet szállíthatnak a Magyarországról. A megoldásokon törik az ágazat résztvevői a fejüket, talán sikerrel.

Hallgassa meg!

-A Székelyföldön is gondot okoz a gazdáknak a húsvéti bárány értékesítése. A gazdáknak eddig kedvezett az export, az élő állat eladása. Ennek leállítása azonban nagy kiesést jelent, legalábbis erre számítanak a jelenlegi helyzetben. Oláh-Gál Elvira beszélgetése.

Hallgassa meg!

-Fokhagyma, vöröshagyma, méz és bio citrom, 4 az 1-ben. Immunerősítő. A korona vírus ellen hallgatóink is szeretnének védettséget szerezni, például a hagymákra is gondolnak, hogy az jótékony lehet. Ezt nem tudjuk bizonyítani, ám Borza Zoltán természetgyógyász receptje alapján elkészítettük egy fiatal párral, Nákics Olívia és Budai József hobbikertészekkel ezt az „elixírt”. 03.21-én, szombaton hangzott el az 5 perces változat. Újra vágva, plusz 2 hallgatói üzenettel, rövidítve elkészítettem újra. Kérte egy hölgy hallgatónk a fokhagymás, vöröshagymás, mézes, citromos recept megismétlését. Még egy 78 éves Férfi Hallgatónk külsőleg is alkalmazza a hagymákat, „fertőtlenítésre”.

Hallgassa meg!

-A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik munkájuk végzését. Lakóhelyüket ugyan csak alapos indokkal hagyhatják el, de ezek közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben vásárlás.

Hallgassa meg!

-Idén elmarad a Bábolnai Sonkafesztivál is, ami az utóbbi években már olyan népszerűvé vált, hogy nem egy, hanem két napos volt. Mivel ezt az eseményt hagyományosan mindig a húsvéti ünnepek előtt rendezték meg, ezért a szervezők idén már nem keresnek neki új időpontot, viszont az erre az alkalomra érlelt sonkák gazdára várnak és szeretnék elérni, hogy egész évben keressék a vásárlók, ne csak húsvétkor. Debreceni Tibor bábolnai húsfeldolgozót, a Sonka Lovagrend elnökét arról kérdezte Juhász Zsolt, hogy mit kell tenni azoknak, akik biztos helyről vásárolnának sonkát?

Hallgassa meg!

-Eddig több,mint 100 ezer víziszárnyast kellett leölni a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson. Az egyik kacsatelep tulajdonosa egy hete szombaton vette észre, hogy a szokásosnál több állat hullik el, ezt jelentette a hatósági állatorvosnak. Az elhullott állatokból vett minta a madárinfluenza vírust mutatta ki. A madárinfluenza mostanra több Bács megyei településen is fertőz.

Hallgassa meg!

-Megérezte a malomipar a készletfelhalmozást, a Hajdú Gabona Zrt 40 százalékkal több búzát őrölt meg márciusban, mint egy átlagos hónapban – tájékoztatta Kossuth Rádiót a társaság elnök-vezérigazgatója. Lakatos Zoltán elmondta – mindenkinek jut liszt, folyamatos a termelés, semmi ok nincs a pánikra.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 30., vasárnap,  5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább