Kossuth Rádió

Hajnal-táj: #kulturkarantén

A március 29-i adás tartalmából.
 

– Idén 20 éves a székelyudvarhelyi Pápai Páriz Ferenc Alapítvány, amely rendszeresen megszervezi az erdélyi magyar családorvosok szakmai továbbképzőjét. Idén lett volna a 27., éppen a napokban. Természetesen a kialakult járvány miatt elmarad, ma az orvosoknak más fronton kell helytállniuk. Az alapítvány létrehozójával, Balla Árpád nyugalmazott gyermekgyógyász főorvossal beszélgettünk.

– Új kezdeményezés indult el a jó ötleteiről híres Noszvajon. A kicsiny Heves megyei településen növényeket, magokat cserélnek a helyiek, ingyenesen. Legtöbbször a kapu elé helyezik ki a ládákat, amelyekbe a fölöslegessé vált vagy túlszaporodott gyógy- vagy fűszernövényeket teszik, így bárki elviheti.

– Van olyan könyvtáros, aki nemcsak kiadja a kért könyvet az olvasónak, hanem meg is javítja, mert van hozzá érzéke, affinitása, mert szereti a könyvet. Ugyanakkor a gyermeket is és megmutatja nekik a fogásokat, amin azzal jár együtt, hogy ők is megszeretik a könyvek illatát, megtanulják, hogyan kell óvni, védeni a könyvet.

– #kulturkarantén néven szombathelyi zenészek hoztak létre csoportot, amelyben kedvenc zenéiket játsszák, és osztják meg a közönséggel. Mert a válság idején nemcsak maszkokra és élelmiszerre van szükség, de lelki támaszra is, amelyhez nagyban hozzájárulhat a muzsika. A kezdeményezéshez már országosan neves zenészek is csatlakoztak.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – március 29., vasárnap,  5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább