Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A kékvércse védett madár

A március 26-i adás tartalmából.
 

A kékvércse védett madár
A Brit Ornitológiai Társaság minden évben megválasztja az adott év legjobb madártani könyvét immár 20 éve. A tavalyi évben megjelent szakkönyvek közül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gondozásában megjelent Kékvércse ökológiájáról és védelmi programjáról készült könyv nyerte a kitüntető címet. Nem csak a kiadványt ismerték ezzel el, hanem a Kárpát-medencében 15 éve folyó kékvércse védelmi program eredményeit is. A kékvércse pusztai madár, kisebb- nagyobb telepekben fészkel az Alföldön, és fokozottan védett madár, hiszen olyan kevés van előle. A 15 éves védelmi programnak köszönhetően látványosan megemelkedett a nálunk fészkelő madarak száma.

Hallgassa meg!

NÉBIH tanácsok
A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért olvasható a Nébih honlapján ahol hasznos tanácsokat adnak a szakemberek. Pl. A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni! Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten főzni és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!

Hallgassa meg!

Mit ültessünk a balkonkertekbe?
Hallgatónk kérdésére most a kertészmérnök válaszol, aki a különböző levesekbe való fűszernövényeket, zöldségeket, például petrezselymet, és a paradicsomot javasolja elsősorban az erkélyre, balkonládákba ültetve. A levesbe való zöldségeket, és a háztartásba való fűszernövényeket akár a 8. emeleten is meg tudjuk termeszteni, méghozzá bio minőségben.

Hallgassa meg!

A biogazdálkodás útján
Csathó Tibor családja mindig is gazdálkodott, de amikor 2012-ben kiírták a Fiatal Gazda pályázatot, akkor kezdte megvalósítani a közösségi biokertészetét. Most 4 hektáron termel biozöldséget, gyümölcsöt, tart rackajuhot, baromfit és méheket. Földjein két évtizede senki sem vegyszerezett, talán ezért is nő évről-évre a kereslet a termékei iránt.

Hallgassa meg!

Kamra közösség
13 termelőt fog össze a Fejér megyében működő Vértesi kamra bevásárlóközösség, olyanokat, akik lehetőség szerint vegyszermentesen, kíméletes gazdálkodással állítják elő termékeiket. Savanyúságok, lekvárok, mézek, hús-és tejtermékek kerülnek hétről hétre az árusok asztalára. Bár egyelőre zavartalan az átadás, néhány óvintézkedést bevezettek a szervezők

Hallgassa meg!

Vásároljunk a termelői piacon amelyek változatlanul nyitva tartanak!
A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása. Nagy István agrárminiszter arra kéri az önkormányzatokat hogy ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és óvintézkedésekkel segítsék elő azt, hogy a vásárlók ne egyidőben koncentrálódjanak és a kiváló minőségű magyar élelmiszerek mindenki számára elérhetők legyenek. A piacokon történő kereskedelem mind a termelők, mind pedig a vásárlók számára előnyös, hiszen a friss, egészséges hazai áru közvetlenül jut el a fogyasztókhoz. A fővárosban a Bosnyák téren a termelői piacon továbbra is lehet kapni zöldséget gyümölcsöt.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 26., csütörtök,  5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább