Hajnal-táj: Március a barlangok hónapja

A március 22-i adás tartalmából.
 

Gazdanapok
Szombaton került volna sor a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára. A rendezvény elmaradt, a gazdák előtt álló problémák, kihívások viszont ennek ellenére foglalkoztatják a szervezet vezetőit.
beszél: Becze István, a fiatal gazdák szövetségének elnöke

Gépesítés
Robotpilóta, digitális gazdálkodás klimatikus traktor fülke, kihangositható telefon – ezek a kényelmi kellékek már mind benne vannak szerelve egy mai korszerű traktorba. Azt is mondhatjuk, hogy egy mai traktor elektronikai és informatikai szempontból jobban felszerelt mint egy személyautó. Ma nem gumicsizmában kell beülni a traktorba, ezt ma már meg lehet tenni akár félcipőben is. Egy kiállításon nézte meg a gépkínálatot DZ
beszél: Umenhoffer Péter marketing igazgató, Axiál

Kunpeszér erdő
A Bács-Kiskun megyei homoki erdőssztyeppek elnevezése ellenére nem csak változatos erdőállományok alkotják, azokhoz homoki gyepek, valamint mocsár- és láprétek is kapcsolódnak. Az 1600 hektáros terület a környezetével együtt része az OAKEYLIFE nagyszabású erdei élőhely-rekonstrukciós programnak, amely arra irányul, hogy őshonos fajokban gazdag és sokak számára látogatható, vonzó kutatási és turisztikai célponttá alakítsák a Peszéri-erdőt. Dr. Andrési Dániellel, a KEFAG Zrt. Kutatási Osztály osztályvezető-helyettesével kollégánk, Molnár H. Boglárka beszélget.

Gyuricza
A mezőgazdasági kutatás minden időkben azon dolgozott, hogy egészséges és jó minőségű élelem kerüljön az emberek asztalára. Ez most vészhelyzetben sincs másként, hiszen a folyamatos megfigyelése az állatoknak és növényeknek a kutatók számára sok fontos aktuális információt nyújtanak. Szakemberek szerint az itthon megtermelt gabona, zöldség és gyümölcs valamint a Magyarországon tartott állatok húsa kiváló minőségű. Az illetékes szakemberek azonban arra kérik a lakosságot, hogy csak mértékkel vásároljanak, hiszen, holnap is lesz mindenből a polcokon.
beszél: Gyuricza Csaba, főigazgató, NAIK

Kolbász
Füstöléshez való faféleségek, és a kolbászok világa. Méri János hentes, őstermelő mondja ez az Ő gyakorlatát. Környén lakik, Tata térségében. Méri Jánossal egy pálinka versenyen találkoztam először, és készítettem Vele pálinkás beszélgetést is, hiszen ez a hobbija, és sok érmet, elismerést szerzett az elmúlt években. Eredeti foglalkozása azonban a hentes mesterség, és itt találkozik a kertészet a húsiparral. Fűszerpaprika por, Szegedről. Fokhagyma Makóról. Köménymag. Viszont szerecsendiót nem tesz a kolbászba, mint ahogy majorannát sem. Külön bemutatja a felhasznált hús és a zsírszalonna féleségeket. Combot és karajt például nem használ fel a kolbászhoz. Nagyon fontos a füstöléshez való fűrészpor is. Itt a bükkfából való fűrészpor a legjobb. Előre gyártott fűszerkeverékeket viszont nem használ, mert abban sok az „E” betű. A fűszerezés alapja tehát magyar termesztésű fűszerpaprika por és fokhagyma.

Dinka
Magyarkák, kadarkák, kövidinkák című tanulmánykötetében a néhány évtizeddel előtt még divatos, majd például a gépesített szőlőművelés hatására letűnt borszőlőkről írt Mód László, szegedi néprajzkutató. Erről beszélt Tráser Lászlónak.

Magnólia
Virágzik a magnólia Szegeden. A Városháza előtti Széchenyi-téren a 3 magnóliafa randi hely lett, ilyenkor sokan fényképezkednek, szelfit készítenek, szóval lassan turisztikai látványosságot nyújtanak a rózsaszín virágok.
beszélnek: kirándulók és Makrai László környezetgazdálkodó szakember

Barlang
Március a barlangok hónapja. Különleges, legendákkal övezett barlangot fedeztek fel Borsodnádasdon. A labirintusrendszerről bár tudtak a helyiek, geológiai jelentőségét most ismerik fel a barlangkutatók. A feltehetően 1 kmnyi hosszú járatrendszert jelenleg feltérképezik, már elkészült egy 3D modell, ami bemutatja, mi van a föld alatt.
beszél: Regős József, muzeológus, régész

Horgászat
Horgászkikötővé alakítják, mintegy 100 millió forintos költségen a keszthelyi egykori halászkikötőt, ami azóta, hogy megszüntették a tavon a halászatot, funkció nélkül maradt. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. e beruházással is erősíteni szeretné a tavon a horgászturizmust. Rikli Ferenc Havranek Mihály horgászati igazgatóval beszélgetett a helyszínen.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 22., vasárnap,  5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább