Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Erdők napja

A március 21-i adás tartalmából.
 

Mezőgazdasági termelők Szerbia
A szerbiai bejegyzett mezőgazdasági termelők április 30-ig nyújthatják be kérelmeiket a birtokok felújítására és a területalapú támogatások igénylésére. A mintegy 450 ezer gazdaság hektáronként 16 ezer forintnak megfelelő dinárra jogosult. Az ígéretek szerint a kifizetés a kérelem benyújtását követően napokon belül megtörténik.
Riporter: Juhász Andrea
beszélnek: Kiss Zoltán, gazdálkodó, Péterréve,
Koblehár Ervin, gazda, Zenta,
Sándor József, termelésszervező

Hallgassa meg!

Hubai
A Jász – Nagykun Szolnok megyei gazdák is elkezdték a tavaszi munkálatokat. Vetik a tavaszi növényeket, de van aki óvatos mert Szent György napja előtt a tavaszi fagyok miatt kockázatos kukoricát vagy napraforgót vetni. A mostani vészhelyzetben a jó időnek köszönhetően a gazdák bizakodóak és a napokban a növényvédelmi és talajművelési munkálatokat végzik.
beszél: Hubai Imre a megyei NAK elnök

Hallgassa meg!

Piac
Nem volt elég az afrikai sertéspestis miatt elszenvedett kár, a hazai sertéstartóknak a koronavírus miatti karantén is komoly jövedelem kiesést fog okozni. A húsvéti sonkát legtöbben az ünnep előtti napokban viszik a kistermelőktől, ám erre az idén a korlátozások miatt várhatóan kevesebb lehetőség nyílik. Egy gömöri testvérpár küzdelmét a helyzettel Tarnóczi Lászlótól hallják. Riportja a salgótarjáni piac bezárása előtti napokban készült.
beszél: Psisák László, gazdálkodó

Hallgassa meg!

Gömböc
A gömböc egykoron mint a meséből is ismerjük a szegény emberek eledele volt, ha lejött a padlásról felfalt mindent, hiszen nem volt benne más mint a disznóvágásból származó bőrke és némi zsiradék, bőséges fűszerezéssel és pirospaprikával.
Szabolcs Szatmár Bereg megyében ma is hagyománya van a gömböc fesztiválnak, de mint hallani fogják idén a járvány miatt elmarad a rendezvény.
beszél: Sipos Miklós, hentes, Kisvárda

Hallgassa meg!

Piacon
A falun élő, vagy a kiskerttel rendelkező ember megtalálhatja az örömét a kinti munkában – még ebben a vészterhes időben is. Ahogy Tarnóczi László riportalanya, a Ságújfalun élő Sirkó Dezsőné mondja, ő ugyan őstermelő, de ha a korlátozások miatt nem tudja a portékéit piacra vinni, akkor is lesz dolga elég a kertben és ő ezt már várja, mert szeret kertészkedni.
beszél: Csírkó Dezsőné, őstermermelő

Hallgassa meg!

Elixír
Vitaminokkal a vírusok ellen. Riportosan elkészítettük egy fiatal pár konyhájában a fokhagyma, vöröshagyma, méz, citrom 4 az 1-ben kombinációt, amely C-vitamin tartalma révén, a hagymafélék jótékony vegyületei révén, hasznos lehet a mostani vírusterhes időszakban.
beszél: Budai József, kertész

Hallgassa meg!

Erdők napja
Ma van az erdők világnapja.
Erdők és fák nélkül nem élhetünk, évente mégis 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya. „Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Ezért ünnepeljük minden évben március 21-én, a márciusi napéjegyenlőség napján az erdők világnapját, méghozzá 2013 óta az ENSZ Közgyűlés határozata alapján.
8000 éve még a Föld szárazföldi területeinek felét borította erdő, ma már csak alig egyharmadát. Minden percben egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük több 100 erdei állat- és növényfaj minden egyes nap!
Zsoldos Barnabás Támba Miklóssal a Napkori Erdőgazdák Szövetségének vezetője az akácról és a telepítési szándékról.
beszél:Támba Miklós a napkori erdőgazdaság elnöke

Hallgassa meg!

Bogár
Bár az egyetemisták nem mehetnek be az egyetemekre, a szakdolgozatukat szorgalmasan készítik, hamarosan le kell adni. Én egy természetvédelmi mérnök szakos hallgatóval találkoztam a Kiskunsági Nemzeti Parkban, egy erdő közepén. Hónapok óta végzi a szakdolgozatához szükséges vizsgálatokat, az erdő közepén lakik az erdészházban. Egy nagyon szép, érdekes, de kevéssé ismert bogárfaj után kutat, a skarlátbogár Nyugat-Európa legtöbb országából már kihalt, nálunk még nem olyan ritka természetes erdőkben.
beszél: Hadi Barnabás, egyetemista

Hallgassa meg!

Falúmuzeum
Az erdők életét, a fakitermelést mutatja be a szilvásváradi Erdei Múzeum, ami néhány évvel ezelőtt szinte megsemmisült az akkori viharban. Az Egererdő Zrt. hat évvel ezelőtt alakította ki a fakitermelést, az erdő élővilágát bemutató kiállítást, amit a viharkárok után hat millió forintból újított fel.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 21., szombat,  5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább