Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Tojás, hagymahéj, méhviasz, íróka

A március 15-i adás tartalmából.
 

– Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc példaértékű csatájára, a kaponyai ütközetre emlékeztek a vajdasági Szabadka közelében lévő Bajmokon. Az észak-bácskai városban Töröky Pál az 1849-es ütközetben résztvevő sorkatona sírját koszorúzták meg, majd a Bajmok és Szabadka közötti emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait a résztvevők.

– Több mint 200 középiskolás jelentkezett a 14. Kárpát-medencei Arany János Balladamondó versenyre, amelyet Nagykőrösön rendeztek meg. A megméretés az elődöntőkkel kezdődött, ezt követte a döntő, amelybe 24 fiatal juthatott tovább.

– Az ortopéd cipészet a szakma csúcsa, vallják azok, akik a mátészalkai ortopéd cipész üzemben dolgoznak. Nem sokan vannak, mert hiány szakmának számít, pedig óriási szükség van szakma szeretetükre, pontosságukra. Az üzem tulajdonosa abban bízik, hogy rövidesen fiatal szakemberek kezdik meg a munkát.

– Egy kicsit előrehozta az idei húsvétot a Füleki Városi Honismereti Múzeum, ahol Benkóné Horkay Tünde tárgyalkotó művész viasszal írt hímes tojásai kerültek közszemlére. Tojás, hagymahéj, méhviasz, íróka – ezek a nélkülözhetetlen eszközei a hímestojás-készítésnek, amellyel a felvidéki kisváros magyar tanítási nyelvű általános iskolájának tanára hosszú évek óta foglalkozik.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 15., vasárnap,  5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább