Hajnal-táj: A méhészkedés csúcsa

A március 13-i adás tartalmából.
 

Már a legmagasabb vízminőségi készültség van érvényben a Tiszán, a Kiskörei vízlépcsőnél már lezárták a műtárgyakat a belső vízterek védelme érdekében. Mivel Kárpátalján nincs szervezett hulladékszállítás, így könnyen kerül szemét a folyóba a felső szakaszon. Erről film is készült, amely áprilisban már látható lesz.

Már nem csak a tengerek, hanem a folyók mikroműanyag tartalma is kritikus szintet ért el. Illetve meglehet, hogy a tengerekben talált mikroműanyag jelentős részéért is a folyók, illetve a folyók által szállított szemét a felelős. Szegeden helyi természetvédők és a Pet Kupa szakemberei most 22 km-es szakaszon mértek fel azt, hogy mit is szállít a hátán a Tisza.

Szinte nem is volt tél és máris élvezhetjük a tavaszi meleget, így a méhészek már készülődnek, és ahol erre szükség van, igyekeznek beszerezni azokat a méhanyákat, amelyek majd biztosítani tudják a jól hordó méhcsaládokat. A szfvári Nyerges József és felesége nagy tapasztalattal bír a méhanya nevelésben, számukra ez a szinte tudományos igényességű munka a méhészkedés csúcsa.

Lejtmenetben van a hazai burgonyatermesztés – hangzott el nemrégiben a Keszthelyi Burgonyáért Egyesület rendezvényén. Polgár Zsolt, a szervezet elnöke szerint sok sebből vérzik a magyarországi burgonyatermesztés és csökken a termőterület nagysága is.
A 2018-as kiugróan jó év után, amikor közel 900 ezer tonna almát takarítottak be, tavaly mindössze 450 ezer tonna termett hazánkban, ennek közel kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hűtőtárolókból gyorsan fogy az alma, miközben zajlik az értékesítés – már akinek van mit eladnia, – s ezzel párhuzamosan sok helyen már befejezték a metszést. Az idei év eddig reménységre ad okot az almatermelőknek.

Országszerte lehet pályázni a Ments meg egy kertet! programra, melyet az iskolák számara hirdetett meg az idén is az Agrárminisztérium. Cél, hogy egy-egy elhanyagolt kertet/földet vonjanak be a művelésbe a gyerekek, de a program szociális szempontból is fontos lehet

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – március 13., péntek,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább