Hajnal-táj: Rendszeres tej és tejtermék fogyasztás a fiatalok körében

A március 12-i adás tartalmából.
 

– Agarakkal vadásztak őzre Átányban. A felkészült vadászoknak köszönhető, hogy tetten érték a három férfit; se vadászatra, sem agarászni nem volt engedélyük. Egyikőjüket letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

– A vaddisznók jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben, kertekben Pécsett. A rendőrség nemrég engedélyezte a belterületi vadászatukat a Mecsek oldalban, hiszen a vadak eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata.

– Nemcsak a sertéspestis, hanem a madárinfluenza is komoly problémákat, gazdasági károkat okozott az utóbbi hónapokban, ezért is fontos, hogy az állattartók április 24-től adhatják be kérelmeiket a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című pályázatra. A debreceni székhelyű, sovány víziszárnyas tenyésztésével foglalkozó, Tranzit-Ker is a tartási feltételek javítását tervezi.

– Elindult a sertéshús fogyasztást ösztönző tavaszi kampány, amellyel a friss, jó minőségű magyar sertéshús fogyasztásának növelése az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum célja. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshús része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, és emellett fogyasztói tudatosságra ösztönöz annak érdekében, hogy a vásárlók a megfelelő minőségű, megbízható termékeket keressék.

– A győri Kránitz család a közelmúltban azzal került a köztudatba, hogy egyik kecskéjük egyszerre 5 kisgidának adott életet, ami igazi rekordnak számít. Mindemellett azonban a Kránicztanya arról is nevezetes, hogy hazánk legnagyobb törzsállománya itt található.

– Meghosszabbította 2023-ig az Agrárminisztérium a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál az egyes tejtermékekre vonatkozó piaci jelentéstételi kötelezettség hatályát. A cél, hogy védjék a hazai termelőket az évek óta beáramló, gyanúsan olcsó import termékektől, amelyek lenyomták a hazai felvásárlói árakat.

– Fontos, hogy kora gyermekkortól kezdve rendszeresen fogyasszanak a fiatalok tejet és tejtermékeket. Az iskolatej-programban 12,8 millió liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket tudnak a gyerekeknek biztosítani ebben a tanévben, erre 4,66 milliárd forintot költ a kormány. A tejprogramban már 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – március 12., csütörtök,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább