Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Korábban jelennek meg a kullancsok

A március 11-i adás tartalmából.
 

Kihelyezett mérgek következtében újabb rétisas pusztulásról érkezett hír a Vajdaságból.

Magyarországon, a parlagi, valamint a réti sas a legelterjedtebb. Most viszont egy fekete sast láttak a Körös-Maros Nemzeti Park területén, ami eléggé ritka jelenség, hiszen a Kígyósi-pusztán az elmúlt fél évszázad alatt soha nem találkoztak vele a szakemberek. De mitől is különleges ez a madár.

Sokan úgy gondolják, hogy amit találnak, az az övék, pedig az agancsgyűjtés szabálytalan. Továbbá sokan tudatosan járják az erdőt és zavarják meg az agancsosokat, hogy akadályba ütközve éppen akkor törjék le a gyönyörű és valószínűleg értékes trófeájukat.

Az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhetően az elmúlt évekhez képest korábban jelennek meg a kullancsok, ezért már most is érdemes figyelni. A kullancsok több betegséget is terjesztenek.

A bakonybéli völgyben Szent István király alapított bencés szerzetesi közösséget 1018-ban. A kolostor és templom az évszázadok során újjáépült és 1998 óta újra vannak itt szerzetesek, a kertben pedig jól megfér egymás mellett a gondosan ápolt gyógynövényes és gyümölcsös, valamint az arborétum. A gyógynövényekből készült teák a test, a hely szelleme pedig a lélek gyógyulását szolgálja.

Kenderszörpöt kínálnak a különféle bőr –és idegrendszeri problémákra, Alzheimer-kórra Detken. Sőt, a bél- és emésztőrendszeri problémákra, a magas vérnyomásra, illetve a cukorbetegségre is jó hatással van a növényben lévő CBD. Zódor Melinda és férje informatikai vállalkozásukat feladva kialakították a Kedertanyát, ahol a szörpöt, lekvárt, pestot, teát és olajat is készítenek a kenderből, aminek a hazai termesztése bizony már jó ideje teljesen kiveszőben volt.

Az ősgabonák olyan gabonák, melyeket évezredekkel ezelőtt is termesztettek már az emberek. De ma már szinte mindenhol a modern gabonafajtákat termesztik. Ökológiai gazdálkodók viszont előszeretettel termesztik pl. az alakor nevű ősgabonát, kézműves pékségekben itt-ott fel is bukkan a kenyerekben ez az összetevő. A fogyasztók örülnek ennek, mert az ősgabonák mikorelemekben sokkal gazdagabbak, mint a modern búzák, jó hatással vannak a koleszterin szintre és nem is hizlalnak annyira. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai három évig vizsgálták az ősgabonákat ökológiai termesztésben, az adatokat most értékelték, s kiderült: közel azonos, vagy egyes helyeken azonos hozamot lehetett elérni ökológiai termesztésben, mint a modern búzafajtákkal.

Hárommilliárd forintos csalással vádol a Tatabányai Járási Ügyészség két helyi
cégvezetőt. A gabonakereskedő vállalat irányítói, a társaság fizetésképtelensége ellenére kötöttek szerződéseket, ezzel 191 embert károsítottak meg. Az ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt kívánja felelősségre vonni a cég vezetőit.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – március 11., szerda,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább