Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Gyümölcsfák telepítése

A március 10-i adás tartalmából.
 

15 éve még szenzációnak számított, ma viszont már folyamatosan sakálvonyítástól hangosak a somogyi erdők. Az előző vadászati idényben hétezer (!) feletti aranysakál került terítékre, Pusztakovácsiban a napokban egy tetemes példányt sikerült kilőnie egy vadásznak. Leginkább az őzállományban tesznek komoly károkat.

Állatmenhelyek talán legszomorúbb statisztikája, ha megnézzük a gazditól leadott idős állatok magas számát, ill. azokét az állatokét, akik megfelelő gondoskodás, állatorvosi ellátás hiányában sokkal rövidebb életet éltek, mint amennyit élhettek volna.

Ha gyümölcsfákat, vagy szőlőoltványokat szeretnénk telepíteni, igyekeznünk kell, hogy még a tavasz beállta előtt földbe kerüljenek. Ám arra is ügyeljünk, hogy egészséges fácskák kerüljenek a kertünkbe, a NÉBIH ezért azt javasolja, hogy faiskolában vásároljunk, mert ott megvan erre a garancia. Az élelmiszerbiztonsági hivatal most fokozott ellenőrzést tart a piacokon, hogy kiszűrje a címke nélküli, vagy nem megfelelő fajtákat.

A termesztés technológiája és az adózás egyszerűsítése, azaz az ágazat fehérítése állt az középpontban a szatymazi Barackvirág Napok c. szakmai konferencián. A gazdálkodók egyik szeme sír, a másik meg nevet az esős idő miatt, elkelne ugyanis egy kis napsütés is, aminek most híján vannak az egyébként mindig meleg és napos Dél-Alföldön.

Ma tartják a Beporzók Napját több helyen az országban. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy beporzó rovarok tömegei tűntek el a Föld színéről az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenységnek köszönhetően. Ennek a hatása dollármilliárdokban mérhető, hiszen pl. Európában közel 250 féle növényt termesztenek, ezek két harmada rovarbeporzású. Vannak olyan zöldségtermesztők, akik dobozban veszik a poszméheket, amelyeket az üvegházaikba engednek be, hiszen nincs, ami beporozza a cukkinit vagy a paradicsomot. Egy szegedi egyesület most közleményt adott ki, mivel Csongrád megye bizonyos részein a beporzók 80 százaléka eltűnt.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – március 10., kedd,  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább