Hajnal-táj: Vadon termő gyógynövények begyűjtése

A március 8-i adás tartalmából.
 

– Cukormasszából készültek el Eger nevezetességei. Hanuszik László közel három hónapot dolgozott azon, hogy megformázza a Bazilika és a Líceum makettjét porcukorból és zselatinból. A helyi Kereskedelmi Szakközépiskola szakácsoktatója húsz éve hódol szenvedélyének, de eddig csak a maga örömére készítette el különböző épületek kicsinyített mását.

– A 70-es években épült légoltalmi bunkert és a hozzá tartozó kiszolgáló épületeket újítják fel a közeljövőben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszajenőn. A bunker kiállítóhelyként emlékeztethet majd a hidegháború időszakára, a többi épület pedig közösségi helységekként, és a polgárőrség főhadiszállásaként működhet majd.

– Székelyföldön minden természeti és környezeti feltétel adott a vadon termő gyógynövények begyűjtésére, illetve a legtöbb fajta termeszthetőségére. A gyógy-, fűszer- és aromanövények feldolgozásában, csomagolásában és értékesítésében egyre többen látnak lehetőséget, üzleti fantáziát. Mit érdemes termeszteni, melyek a teendők ebben az időszakban?

– A Bakony nemcsak geológiai, hanem kultúrtörténeti kincseiről is híres. A Bakony-Geopark szakemberei ilyenkor télen is számtalan kirándulást szerveznek a vidékre, de a természet helyett télen inkább az épített örökségünk bemutatása a cél. Elég, ha a sümegi a szigligeti, a cseszneki várat vagy akár a Balaton-felvidék néprajzi hagyományait említjük. És ne felejtsük el a kelták vagy a rómaiak hagyatékát sem, az utóbbiak által kőből épített utak maradványai még most is sok helyen láthatók.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – március 8., vasárnap,  5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább