Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A Salgótarjánt ölelő hegyekben háborítatlanul élvezhetik a turisták a természet szépségeit

A március 4-i adás tartalmából.
 

Élő kenyér
Az 1960-as években az Egyesült Államokban egy orvosnő talált rá a búzafű és a csírák kedvező élettani hatásaira és ezt maga is beépítette táplálkozásába. Ezt a módszert vette át a Pécsett élő Túri Glória és vállalkozást indított, otthagyva a jogász, közgazdász pályát. Mára kiderült, az élő kenyér készítés már nem csak életformaváltást, hanem mesterséget is jelent az életében. Zsoldos László kereste meg.

Hallgassa meg!

Salgóbányai túra
A Salgótarjánt ölelő hegyekben háborítatlanul élvezhetik a turisták a természet szépségeit. A fiatal vulkánok vidéke kedvelt úti cél, különösen a Salgóbánya melletti Középbánya-tó, a folyamatosan változó környezetével egészen meglepő ritkaságaival. Tarnóczi László a terület jó ismerőjével, a természetvédő szakemberrel, Drexler Szilárddal látogatott ki a tengerszemhez.

Hallgassa meg!

Ivartalanítás
Az Agrárminisztérium állatmenhelyeket működtető civil szervezetek részére támogatást nyújt ebek ivartalanítására. 96 millió forint állt rendelkezésre. Az állatok sterilizálása nem csupán a túlszaporodást gátolja, de a kóborló négylábúak számának csökkentésével az általuk terjesztett betegségeket és örökletes genetikai vagy jellemhibákat is fékezni lehet. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Ördögharapta fű
Kovács Péter Zoltán szécsényi gyógyszerész jól ismeri a gyógynövényeket. Egykor több mint háromezer gyógynövényt nevelt a kertjében, ma már „csak” kettőszázötvenet. Ebből is kedvelt az úgynevezett ördögharaptafű, amelynek főzete köhögéscsillapító, vértisztító. Eredményesen használják asztma, légcsőhurut, belső vérzések csillapítására, gyomorfekély gyógyítására és rühösség ellen. Régebben bubópestis elleni gyógyszerként is próbálkoztak vele. Tarnóczi László felvétele

Hallgassa meg!

Magas ágyásban veteményezzünk
Emelt, vagy magas ágyásokat több szempontból is érdemes készíteni a kertünkbe. Például olyan kertben, ami tápanyagban szegény, nem lehet jó minőségben termeszteni, ott ez a módszer valóságos oázisként hasznosul. Az sem mellékes szempont, hogy egy emeltágyást könnyebb kezelni, abban ültetni, gyomlálni, kapálni, mert nem kell olyan mélyre hajolni. És, ha nem termőfölddel, hanem jól kiválasztott, kerti hulladékokból származó rétegekkel töltjük fel, akkor a növények gyorsabban is növekednek, mint a szabadföldben. Madaras Krisztina kertészmérnök a Szent István egyetem tanára kalauzolta Bánsági Évát az egyetem biokertjében.

Hallgassa meg!

Ma kezdődnek a Növénynemesítési napok a szegedi Gabonakutató Intézetben.
A kétnapos szakmai tudományos ülés és konferencia számos izgalmas témát tartogat. A mai előadások egyike is ilyen. Mesterházy Ákos akadémikus-professzor, a szegedi Gabonakutató Nonprofit kft nemesítője a Globális élelmiszer termelés és a növénynemesítés címmel tart előadást. A nemzetközi szinten is elismert kutató arról tart majd előadást,arra keresi a választ, hogy az éhes világot hogyan kell úgy jól lakatni, hogy közben ne legyen lelmiszer pazarlás és a termesztés se járjon óriási veszteségekkel. Nagy Margit interjúja

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 4., szerda,  5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább