Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A magyar termálvíz kincs

A március 3-i adás tartalmából.
 

Szatmári gyógyfürdők
A magyar termálvíz kincs világszerte híres a szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, hiszen külsőleg és belsőleg is gyógyítja a testet. Az Alföldön, termálvízben nincs hiány, ezek szinte mindegyike gyógyhatású. Vannak ismert jól kiépített gyógyfürdők és vannak, szerényebb keretek között működők, ám ez mit sem veszít gyógyhatásukból. Az ország legkeletibb régiójában több ilyen kis fürdő üzemel. Fehérgyarmaton a gyógyvízre alapozva kórház is működik. Keszthelyi István főorvost kereste meg Zsoldos Barnabás.

Szöcskeegér
Egyedül a világon, Magyarországon él a magyar szöcskeegér, amely egy vödörből sem képes kiugrani. Ő az első emlősfaj Magyarországon, amely veszélyeztetett státuszt kapott a Természetvédelmi Világszövetségnél. A faj a kipusztulás szélén áll, pedig egykor széles körben elterjedt volt az Alföld füves élőhelyein. Ma valószínűleg Magyarország legritkább gerinces állata. Bakó Botonddal, a Bükki Nemzeti Park zoológiai referensével Pilisy Csenge beszélgetett.

Állatvédelem
Brutális kutyagyilkosság miatt indult per Heves megyében. Pilisy Csenge és Benkő Andrea összeállítása.

Kézműves sajt
A jogászi pályát hagyta ott, hogy sajtokat készíthessen. Először a konyhában kezdte, aztán szép lassan kialakult a kisüzem, no meg a hagyományos ízeket kedvelő vevőkör. Fekete László Orosházán járva egy kis kóstolásra tért be Székely Nóra kézműves sajtkészítőhöz.

Élet a mezőcsáti szociális farmon
A mezőcsáti Kis-Hortobágyon működik immár egy éve a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által elindított szociális farm, ahol megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a korszerű sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji portékák. Az itt készült sajtokat Miskolcon és a környező települések termelői piacain értékesítik. A mezőcsáti szociális farm munkahelyet ad és megélhetést biztosít az ott dolgozóknak. B Tóth Erika riportja.

Méhész gondok
A 32. országos méhészeti találkozót Székesfehérváron tartották a szakma művelői. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy az induló méhészeti szezon előtt megvásárolják az eszközeiket a méhészek, de az előadásokban az ágazatot érintő legfontosabb kérdésekről is szó esett. Benkő Andrea riportja.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – március 3., kedd,  5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Kapuvári Gábor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább