Hajnal-táj: Tavaszváró kalandozást tartanak ma a Mátra alján

A március 1-i adás tartalmából.
 

Helyénvaló
A Székelyföldön a sok kisvállalkozásnak az értékesítési gondjain próbál segíteni a Civitas Alapítvány, oly módon, hogy üzletet nyitott Székelyudvarhelyen, ahol csak a környékbeli gazdálkodók, kistermelők portékát árusítják. Az alapítvány szerint az a helyénvaló és egészséges amit a helyi termelők állítanak elő.

Hallgassa meg!

Óvoda
Mátészalkán a Kertvárosi református gyülekezet egy megvásárolt ingatlanon alakítja ki új óvodáját, ami lehetővé teszi, hogy a fiatalok hitbéli nevelése mellett a nemzeti értékekkel is megismerkedjenek az egyházi iskolákon át, egészen az egyetemig.

Hallgassa meg!

Család
Gödörben a család? címmel négy alkalomból álló, vezetett előadás-, és beszélgetéssorozat indul Szombathelyen a Bárka Pincében Éger Csaba pszichológus vezetésével. Olyan témákat járnak majd, körül, hogy mennyire van időnk a családunkra, mi a helyzet a szőnyeg alá söpört problémákkal, lehet e titkunk a párkapcsolatban, és mi van akkor belép az a bizonyos harmadik.

Hallgassa meg!

Tavaszváró
Tavaszváró kalandozást tartanak ma a Mátra alján. Az érdeklődőknek bemutatják a helyi ízeket és értékeket a Detki Kendertanyán, a Régészeti múzeumban, ellátogatnak a Kisnánai várba, ahol hazánk legnagyobb opálja rejtőzik és Abasárra, ahol megismerkedhetnek az Aba Sámuel történelmi pince történetével is. Kápolnai Nagy Ágnessel, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnökével Pilisy Csenge beszélgetett.

Hallgassa meg!

Kertbarátok
A Győri Kertbarátok Egyesülete idén március, 10-én délelőtt ünnepli 50. Születésnapját a Győri Városháza dísztermében. Nagykutasi Viktor kertészmérnök, kertépítő immár 10 éve vezeti a Győri Kertbarátokat. Húsz-huszonegy előadást tartanak évente, és óriási az érdeklődés, hiszen alkalmanként akár 90-100 kertbarát és érdeklődő is jelen van. Mi a titka annak, hogy meg tudták szólítani a fiatalabb generációt is, a nyugdíjas tagtársakon kívül? Erre a kérdésre kerestem elsősorban a választ, amikor Nagykutasi Viktorral beszélgettem. További felvételeket is készítettem a kertbarátokkal, ezeket is elkészítem, mert nagyon érdekes, és iránymutató, ahogy dolgoznak. Az interneten is jelen vannak, és a győri rádióban, tévében is rendszeresen szerepelnek. Győriek és Győr környékiek is jönnek. Pályáznak például növényvédelmi kiadványokra is. Most is megjelent két ilyen kiadvány is. A magas ágyás például nagy sikert aratott a sétáló utca elején. A növényvédelem az egyik fő vonulat a munkájukban. Zsigó György őket is tanácsolja, mint ahogy a Hajnaltáj műsorát is.

Hallgassa meg!

Pethő
Az újfehértói fürtös meggy és szilva fajta felkutatásában, szelekciójában és állami elismertetésében nagy szerepe van dr. Pethő Ferenc nyugalmazott egyetemi tanárnak , az Újfehértói Kutatóállomás egykori igazgatójának. A 91 éves, de még ma is aktív kutató most Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy másik meghatározó gyümölcséről, a dióról szeretne még írni.

Hallgassa meg!

Tokhal
A Duna vízrendszerében valaha 5 tokhal faj élt: a viza, a simatok, vágótok, a sőregtok és a kecsege. Ezek közül napjainkban már csak a kecsegével találkozhatunk, de vele is ritkán. Valamennyi védett. A tokfélék megmentését célozza egy MEASURES nevű program, melynek Magyarország is tagja. Az európai összefogás célja, hogy a Dunában és mellékfolyóiban újra megjelenjenek és biztonsággal élhessenek ezek a halak, melyek egyidősek a dinoszauruszokkal.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 1., vasárnap,  5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább