Hajnal-táj: Országos Méhésztalálkozó és Vásár

A február 29-i adás tartalmából.
 

Tálentum
A temesvári Bartók Béla líceum az elmúlt hét végén rendezte meg a hatodik Tálentum regionális természettudományi és informatikaverseny döntőjét. A verseny két online fordulóval kezdődött, az ott legjobb eredményt elérők kaptak meghívást a döntőbe, amelyre kilenc iskola diákjai jutottak el a Bánságból, a Partiumból, Erdélyből valamint a vajdasági Zentáról. A versenyen a fizika, kémia, biológia és informatika közül két választott tantárgyból mérettetnek meg a diákok. De a versengés mellett a kiegészítő programokat, a barátkozás lehetőségét szervezők és résztvevők egyaránt fontosnak tartják. A szombat esti díjkiosztó ünnepség alkalmával Lehőcz László a négy évfolyam első díjazottjait kérte mikrofon elé, de először a házigazda iskola igazgatóját, Erdei Ildikót kérdezte.

Hallgassa meg!

Böjt
Idén március elsejére esik, a keresztények legnagyobb ünnepe, a Húsvét előtti, 40 napos nagyböjt első vasárnapja. Tráser László összeállítása.

Hallgassa meg!

Vadászok
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vadászkamara a hétvégén rendezi meg a jótékonysági vadászbálját. A tombolóból és az egyéb felajánlásokból beadott összeget a megyei kórház gyermekosztályának ajánlották fel. A kivilágos-kivirattig tartó bálon természetesen a vadételek viszik a prímet, a fanyalgóknak az általánosan ismert ételek is az asztalon lesznek. Zsoldos Barnabás kedvcsinálója.

Hallgassa meg!

Méhészek
Sok sok mézkülönlegességgel, méz lovagrendekkel és szentmisével várnak mindenkit az év legédesebb hétvégéjére Székesfehérvárra, ahol 32.alkalommal rendeznek Országos Méhésztalálkozót és Vásárt. A rendezvény különösen kedvelt a méhészek körében, hiszen azon túl, hogy a kiállítóktól beszerezhetik a munkához szükséges eszközeiket, megbeszélhetnek olyan szakmai kérdéseket is, amelyek leginkább foglalkoztatják őket. Benkő Andrea Nyerges József méhészeti szaktanácsadótól is erről kérdezett elsőként.

Hallgassa meg!

Balkonkert
„Nyitnikék”. A budaörsi kertbarátok immár 6. alkalommal tartják meg a Nyitnikék című tavaszváró ünnepségüket a Jókai Mór Művelődési Házban, március, 13-án pénteken délután 5 órától. A programban szerepelnek például: Gyermekversek a tavaszról: Zelk Zoltán: Tavaszi dal. Weöres Sándor: Tavaszköszöntő. Ének: Tavaszi szél vizet áraszt, a Zippel-Zappel óvodásokkal együtt. Lyra dalkör.
Lechner Judit kertészmérnök pedig: „Rendhagyó rendszertan” címmel vetített képes előadást tart, aki évek óta segíti a Hajnaltáj munkáját a gyógynövényekkel és a fűszernövények bemutatásával, például szerdánként a gyógynövényes sorozatban. Lechner Juditot a balkonra is ültethető zöldség növényekről, gyógynövényekről, fűszernövényekről kérdeztem. Az erkély illetve balkon fekvése határozza meg, hogy milyen növényeket választhatunk. A déli fekvésű erkélyek, balkonok díszei a mediterrán növények. A levélpetrezselyem, a levélzeller is hálás növény, csakúgy, mint a kakukkfű és a bazsalikom, valamint a zöld fűszerek. De, a paradicsomra is gondolhatunk.

Hallgassa meg!

Kerekasztal
Élelmiszeripari konferenciát tartott szerdán Szegeden az Opus Global Kft Élelmiszeripari Divíziója. A szakmai napon kb 200 gazdálkodó vett részt . Megvitatták az ágazat fontos és aktuális kérdéseit, pl szó esett arról is, hogy az UNIÓ által betiltott növényvédőszerek milyen hatással lesznek a termesztésben. Nagy Margit összeállításába az egyik gabonatermesztő éppen erről beszél.

Hallgassa meg!

Csata
Ma rendezik meg a kápolnai csatát, ugyanis 1849. február 26-27-én a magyar honvédsereg jelentős vereséget szenvedett a császári és királyi csapatoktól. A vereség súlyát tovább növelte, hogy politikai síkon is kedvezőtlen változásokat hozott: a vereség hatására adta ki I. Ferenc József 1849. március 4-én az olmützi alkotmányt. Ennek emlékére szervezik meg minden évben a Tarna-völgyi Katonai és Hagyományőrző és Gasztronómiai Találkozót.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 29., szombat,  5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább