Hajnal-táj: Megszületett a szilvásváradi ménes idei első csikója

A február 28-i adás tartalmából.
 

Csali
A horgászok körében a téli hetek, hónapok arra valók, hogy felkészüljenek a szezonra. De arra is, hogy a horgászathoz kedvet érző gyermekeket megtanítsák az elméleti és a gyakorlati ismeretekre, hogy amikor eljön a szünidő akkor a kocsordi Kírva-laposi tavon, vagy a rakamazi Morotván élményekben legyen részük. Zsoldos Barnabás összeállítása.

Baradla barlang
Gyógyhely lehet az ország leghíresebb barlangja, az aggteleki Baradla. Megkezdődött az első próbaterápia, és a minősítéshez szükséges vizsgálatok is javában zajlanak. A barlang mikroklímája elsősorban légúti megbetegedések kezelésére alkalmas. Elsőként Gruber Péterrel az Aggteleki Nemzeti Park általános igazgatóhelyettesével beszélgetett Marosréti Ervin.

Pincetúra
Mostantól játékos pincetúrákon is felfedezhetjük a zalai és muravidéki pincészetek kínálatát, a térség jellemző attrakcióit, de akár állatbarát helyek és szállások keresésében is segít egy új innovatív webalkalmazás. A Pincenavigátor egy közös magyar-szlovén uniós pályázatnak köszönhetően jött létre, melynek célja, hogy egyfajta élményláncot alakítson ki, illetve játékos, interaktív módon mutassa be a zalai és a muravidéki borászatokat magyar, angol, német és szlovén nyelven. A részletekről Varga Tünde a zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Kovács Szabolcsot kérdezte.

Füzér vára
A tervek szerint 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A 4oo lelkes kistelepülés „vára” évi 70 ezer turistát vonz. A polgármester ebben látja a jövőt, hiszen a várlátogatók nem csak a várat látogatják meg, hanem étkeznek, esetleg szobát vesznek ki, ajándékot vásárolnak. Ez mind bevétel a térségben működő vállalkozóknak. Horváth Jenőt a település polgármesterét B Tóth Erika kereste föl.

Kisvonat
Felújították Gyöngyit, a Mátra vasút öreg gőzösét. A debreceni mozdonydoktornál pihenő öreg hölgy kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is teljesen megújult, így hazatérhetett Gyöngyösre. A pályaszakasz mellett környezetbarát lett a gördülőállomány. Az egymilliárdos fejlesztéshez 635 millió forint kormányzati támogatást kapott az Egererdő Zrt. Ezzel végéhez ér a Mátra vasút korszerűsítése. Pilisy Csenge riportja.

Kishartyáni gazda
Érthető, hogy az agrárszakemberek azt mondják, hogy a Nógrádban gazdálkodóknak mindig “földéhségük volt”, ám ez nem valami mohóságból származott, hanem a természet adta helyzetből, ugyanis a sovány földeken kevés a termés és a legelőből is nagyobb kell, hogy a csorda eleget legeljen. Tarnóczi László Kishartyán határában készített felvétele következik.

Fiatal piacozók
Egyre népszerűbb a fiatalok körében az agrárium, mint életpálya még akkor is ha ez rengeteg fizikai munkával jár. A huszonéves Csány Bálint és felesége Timea fiatal gazdálkodók és Erdőkürtön alakítottak ki gazdaságot. Termékeiket egy fővárosi piacon értékesítik.

Kiscsikó
Megszületett a szilvásváradi ménes idei első csikója. A lipicai méncsikó apja a többszörös világbajnok Lázár Zoltán fogatában versenyzett. Az idei évben még további 45 kis új jövevénynek örülhetnek. Pilisy Csenge Cseri Dáviddal, a ménesgazdaság új vezetőjével beszélgetett

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – február 28., péntek,  5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább