Kossuth Rádió

Hajnal-táj: 12. Országos Fánkfesztiválon Nagykanizsán

A február 22-i adás tartalmából.
 

– A karneváli hangulat mellett elsősorban a fánké lesz a főszerep a 12. Országos Fánkfesztiválon Nagykanizsán. A több napos rendezvény szombaton kínálja a legtöbb finomságot: a fánkok és az egyéb ételkülönlegességek kóstolása mellett a szórakoztatásé és a rekordoké lesz a főszerep.

– 10 éve tart gyümölcsoltó napokat, előtte pedig oltóvessző gyűjtő napot az Oszkói Hegypásztorkör. A Vas megyei kistelepülés a 80-as években kezdte meg a pusztulásra ítélt szőlők és pincék megmentését, mára pedig természetvédő és hagyományőrző munkásságukkal lettek híresek. Szombaton bárki csatlakozhat az oltóvesszőgyűjtéshez a Vasi hegyháton.

– Egy igazi disznóvágás, amelynek része volt a kolbásztöltés, sütés, amit borozgatás követett mind Beregben, mind Szatmárban. Nos, Szamoskéren ebben reménykednek és nem ok nélkül, hiszen az előző hat alkalommal így volt, miért ne lenne a hetedik eseményen is. A Kolbászfesztiválra hívogatjuk hallgatóinkat.

– Szombaton tartják a novaji Remélést, amely egyedülálló népszokás, felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listájára. Idén is felelevenítik az 1800-as évekből fennmaradt népi hagyományt, amely disznóvágással kezdődött, majd a maskarákba bújt helyiek felvonulással, hangos kiabálással űzték el a telet. Az eladósorban lévő lányokat korommal kenték be, hogy a következő évben férjhez menjenek.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – február 22., szombat,  5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább