Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Asszonyfarsang Parádsasváron

A február 15-i adás tartalmából.
 

A Felső-Tisza árvízvédelmi szempontból az legkritikusabb szakasza a legmagyarabb folyónknak, ugyanis a vízgyűjtőből akár két-három óra alatt is megérkezik az árhullám Tiszabecsre ahol lelassul a folyása, méterekkel emelkedik a vízszint. A klímaváltozás itt is érezteti hatását, a mértékadó árvízvédelmi magasságokat is átértékelték a szakemberek, ezért a töltéseket magasabbra emelték.

A mezőgazdaság nagyobbik szegmense Európa szerte küzd olyan kardinális problémákkal, mint hogy nincs utánpótlás, romlik a termőföldek minősége, miközben egyre többen élünk a bolygón, és az életszínvonal is sok helyen emelkedik, emiatt pedig nő az élelmiszerek iránti kereslet, hatékonyabban és többet kellene termelni. Ezekről a nehézségekről is beszélget Juhász Zsolt.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete rendkívüli véradást szervez Miskolcon szombaton a Kocsonyafesztiválon. Önkéntesek szólítják meg a fesztivál résztvevőit, és invitálják a véradásra ott a helyszínen. A múlt évben hasonló rendezvényen egy nap alatt 87 véradót köszönthettek, most ennél több véradóra számítanak.

Szombaton rendezik meg a több mint 300 éves hagyományokra épülő asszonyfarsangot Parádsasváron. A településre szlovák üvegfújó mesterek hozták ezt a szokást, ez az asszonyok napja volt, akik maskarákba bújtak, bekormozták az arcukat, és bajuszt festettek. Az esti „macskabálra” valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Ez jelképes „téltemetés” is egyben, amikor zenével, tánccal elűzik a hideget.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – február 15., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább