Kossuth Rádió

Hajnal-táj: 27. FeHoVa, avagy fegyver-, horgász- és vadász kiállítás

A február 14-i adás tartalmából.
 

Hajnali csali sorozat: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly sikeresek voltak a horgászok, sőt a rakamazi Morotva a MOHOSZ segítségével újra a horgászoké lett, azonban tovább kell szigorítani például a fogás felső határát.

Állatkínzó rapsicot fogtak a Tisza-tavon. Egy rutinellenőrzés során szúrta ki a halőr, hogy a látszólag szabálykövető horgász három folyami harcsát is “elfelejtett” beírni a fogási naplóba; ráadásul tiltott eszközzel horgászik, amivel megsebezheti és fertőzéseket is okozhat a halakban. A férfi ellen gereblyézés bűncselekményének gyanúja miatt indult eljárás.

Fekete István emlékkiállítás, különleges trófea bemutatók, óriás akvárium, horgász suli a gyerekeknek, kutyakiállítás és preparátor verseny. Ezeket a látványosságokat is kínálja a tegnap megnyílt 27. fegyver-, horgász- és vadász kiállítás, a FeHoVa a Hungexpón. Nagy István agrárminiszter szerint a magyar vadász és horgász tradíciók mélyen gyökereznek kultúránkban, ezek a hagyományok a természet iránti alázatból, valamint az ősök iránti tiszteletből születnek.

Az őszi vetésű gabonát termesztő gazdák bevetik a növényvédő szereket, azonban az olcsóbb szer mindig drágább és az ellenőrizetlen helyről vásárolt kotyvalék nem oldja meg a kívánt problémát, sőt sokszor azt sem tudjuk, hogy honnan van és mire való. De vajon manapság még mindig vannak-e olyan gazdák akik feketén, az autó csomagtartójából vásárolnak növény védőszereket?

2014-ben nagy pocokinvázió pusztított az Alföld több megyéjében, hatalmas károkat okozva. 50 éve volt hasonló pocok kártétel, mint akkor. Most már a gazdák és a növényvédelmi szakemberek is felkészültek a védekezésre, így várhatóan megelőzhető a hasonló eset.

Kisebb patkányinvázió van az egyik szegedi lakóparkban. A rágcsálók éjjel a szemetesben keresik táplálékukat, a lakók pedig sokszor tesznek ki zsemlét, kenyeret, ételt a hajléktalanoknak, ami terülj-,terülj asztalkám a patkányoknak. A kemény tél hiánya és a tavasziasan meleg időjárás is oka lehet elszaporodásuknak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – február 14., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább