Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Metszik az almát Tuzséron

A február 6-i adás tartalmából.
 

Termelői piac
A termelői piacokra ott van szükség, ahol a tájegységek lakosai találkoznak és a megtermelt értékeiket értékesíteni tudják. Vásárosnamény évszázadok óta – nem véletlenül van a nevében a vásáros kifejezés – a beregi, nyírségi és a szatmári, valamint az urbánus emberek találkozó pontja. A város vezetése a használt, megszokott piacot korszerűsítette, komfortosabbá tette, sőt olyan üzletet is működtet, ahova egy-két kilónyi tarka paszulyt is el lehet adni. Filep Sándor vásárosnaményi polgármesterrel beszélget Zsoldos Barnabás.

Vadlovak az Őrségben
Eurázsiai vadlovak és az ősi magyarfajta, a muraközi ló is megtalálható az Őrségi Nemzeti Park területén. Néhány éve nemcsak bemutató jelleggel, de génmegőrzés és szaporítás céljából szerezték be az állatokat, melyeket hamarosan egy kilátóról is megnézhetnek az érdeklődők.
Ismeretterjesztő film az őshonos kutyafajtákról
A komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó 2017-ben helyet kaptak a hungarikumok között. A kormány tavaly 50 millió forinttal támogatta az őshonos kutyafajták megőrzésének ügyét. További népszerűsítésüket szolgálja a múlt héten bemutatott félórás oktató- és természetfilm. Csejtei Tamásnak, az alkotás rendezőjének fő célja az érintett kutyák iránti érdeklődés, szeretet, illetve rajongás felélesztése és megerősítése volt, elsősorban a gyermekek körében. Toldi Szabolcs összeállítása következik.

Kuvasz őrök
A magyar kutyafajták megőrzése és népszerűsítése a Kuvaszőr program egyik célja. A másik a nagyragadozók elleni természetes védelem, hiszen egyre több tanyán jelennek meg medvék, farkasok. Az Agrárminisztérium programja emellett ingyen villanypásztorral segíti a gazdálkodókat. Pilisy Csenge riportja.

Ültessünk batátát?
Az édesburgonya termesztése több évtizedre nyúlik vissza Ásotthalom környékén. A hét elején fórumot tartottak a batáta termesztéséről. A szakmai konferencia szorosan kötődik a lassan minden évben hagyománnyá váló őszi Batáta Fesztiválhoz. Nagy Margit Váraljai Lászlóval beszélt e hagyomány szakmai nappá alakulásáról.

Metszik az almát Tuzséron
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér 300 éves almatermesztési hagyománnyal rendelkezik. Ezt Bél Mátyás, a Pozsonyi Liceum egykori igazgatójának korabeli feljegyzéseiben találták meg a megye almatermesztésének múltjával foglakozó szakemberek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az itt gazdálkodók mindig fogékonyak voltak az újra, utódaik is szívesen kísérleteztek új fajtákkal. Most éppen a metszés ideje van. Lakatos Bertalan, a Tuzséri TÉSZ elnöke az almaültetvényét együtt metszi a dolgozókkal. Korpás Éva interjúja.

Egy nő is lehet mangalicatenyésztő
Nyolc év alatt az ország egyik legeredményesebb mangalicatartója lett a hajdúböszörményi Fekete Zsóka. A törékeny gazdát eleinte senki sem vette komolyan, nem hitték el, hogy egy lány sikeres lehet a férfiak között. Zsókától ma már Berlin és Budapest Michelin csillagos éttermei rendelnek. Kézműves termékei, a mangalicából készült kolbász, szalonna és sonka rendkívül népszerű. A telep most zárva tart, az afrikai sertéspestis miatt számtalan óvintézkedést vezettek be, emiatt a Hajnaltáj riporterét Gyarmati Péter is csak az irodában fogadta.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – február 6., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább