Hajnal-táj: Citrusfélék, mint C-vitamin források

A február 5-i adás tartalmából.
 

Székely vadász
A Kárpátok keleti és déli kanyarulatában és annak vadregényes tájain, bércein, havasain minden vad megtalálható. Kivételt képez a muflon, amely Magyarországon a Mátrában szép számmal található. Székelyföldi vadászok a nekik különlegesnek számító vad elejtésére érkeztek. Az esti vadászat után a markazi Vadász Bisztróban találkozott velük Zsoldos Barnabás.

Gazdálkodás
Csírájában maradt repce, fuzáriumos búza okozott gondot tavaly az Arad megyei gazdáknak, akiknek ezenkívül azért is főhetett a fejük, mert az elszaporodott vadállatok és rágcsálók miatt napraforgót sem vethettek a Partium és Bánság határán fekvő földjeiken. Ifj. Zágoni-Szabó András, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke szerint ezt ellensúlyozta volna a rekord mennyiségű és minőségű kukoricatermés – ha lettek volna értékesítési lehetőségek, és a felvásárlók nem verték volna annyira le az árakat. A fiatal gazdálkodó nemcsak az Arad megyei agrárszervezet vezetője, hanem a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete ügyvezető elnökeként az erdélyi gazdatársadalom gondjaira, mindennapjaira is rálátással rendelkezik. A múlt évi eredményekről az idei tervekről Pataky Lehel Zsolt kérdezte ifj. Zágoni-Szabó Andrást.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – a német juhász kutya furcsa viselkedésére

Pálinka
Negyedik alkalommal rendezték meg a hétvégén Kőszegen a Páratlan párlatnap elnevezésű rendezvényt, és azt megelőzően egy pálinkaversenyt. Történeti dokumentumok szerint ugyanis itt főztek először pálinkát Magyarországon. Az idei versenyre mintegy 200 mintával neveztek szerte az országból

Értékelés
A sertéspestis elleni védekezés adta a legnagyobb feladatot tavaly a heves megyei gazdáknak – értékelt Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara heves megyei elnöke. 2019-ben 45 ezer hektáron termett búza, 630 hektáron árpa és 12 ezer hektáron repce. Azonban a klímaváltozás is új kihívás elé állítja a gazdálkodókat: átalakulnak a hagyományos növényi kultúrák.

Kertész
Citrusfélék, mint C-vitamin források. Hlavay Zsolt zöldség és gyümölcs kereskedő. Az Ő boltjában beszélgettünk. Citrom, narancs, pomeló, grapefruit, mandarin. Minden 10 dkg citrusféle gyümölcsében 40-60 mg C-vitamin található. A napi bevitel minimum 80 mg legyen. Vízben oldódó vegyület, hamar eltávozik, ezért naponta érdemes pótolni. A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett még számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom.

Komló
A komló nevét leginkább a sörkészítés kapcsán ismerjük, pedig süthetünk vele ízletes kenyeret, használhatjuk salátáknak, ráadásul gyógyhatású növény is. Régen elsősorban női hisztéria ellen alkalmazták, idegnyugtató hatása miatt, de kiváló étvágygerjesztő, gyomorerősítő és baktériumölő. Ősrégi kultúrnövényről van szó, időszámításunk előtt 2000 évvel már ismerték a komlós sört. Lencsés Rita gyógynövényszakértő mesél Papp-Nánási Gabriellának.

Hajtatás
Az Alföld Homokhátság elnevezésű területén, a puszta kellős közepén bújuk meg egy tanya, ahol évtizedek óta ökológiai módszerekkel gazdálkodik a Rendek család, leginkább saját ellátásra. Már most készülnek az ültetésre, nem csak azét, hogy korábban teremjenek egyes zöldségek, hanem a kártevők elleni felkészülésben is fontos szerepe van annak, hogy egyes növényeket már most elkezdenek hajtatni. Bánsági Éva beszélget Rendek Olgával.

Képzés
2020. szeptemberétől felsőoktatási szakképzési szak indul az Eszterházy Károly Egyetemen. A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, ismerik a gyógynövényekkel szemben támasztott minőségi követelményeket, valamint megfelelő drog- és gyógynövényismerettel rendelkeznek. A képzés elvégzésével felsőfokú szakképzettség szerezhető, jelentkezni érettségi után lehet a szakra. Indul 4 féléves nappali és levelező tagozat is.

Madárodú
Országosan is egyedülálló kezdeményezés indult el a napokban Kiskunfélegyházán, ahol hatalmas összefogással kétszáz madárodút készítettek el és helyeznek ki a város közterein Meizl Ferenc, a helyi Madárbarát Klub vezetőjének irányításával.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – február 5., szerda, 5:00

Műsorvezető: Kapuvári Gábor
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább