Napközben: Kaland, kihívás, nyelvgyakorlás és egy másik kultúra megismerése

A január 29-i adás tartalmából.
 

Műanyag, gumi, rongy, szivacs, bőr, fáradt olaj – a fűtési szezonban egyes kéményekből időnként fekete füst gomolyog, és kellemetlen, büdös szaggal teríti be a környéket, mert a tulajdonosok hulladékkal is fűtenek. Ez nem csak a környezetet szennyezi jelentős mértékben, hanem életveszélyes is, legutóbb például a Fejér megyei Mohán lakástüzet is okozott. De miért nem könnyű ezeket az eseteket bizonyítani és szankcionálni? Egyáltalán hol tehetünk bejelentést, és milyen betegségeket okozhat a hosszú távú környezetszennyezés?

Nevelőszülőket keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja Budapesten és annak 40km-es körzetében! A korábban előfordult, hogy senki sem jelentkezett a fővárosból, pedig szükség lenne a segítségre, hiszen Magyarországon a gyerekek 1 százaléka él gyermekvédelmi gondoskodásban. Ugyanakkor csak kevesen alkalmasak erre a nehéz és felelősségteljes feladatra. Mi alapján történik a nevelőszülők kiválasztása, milyen juttatások illetik meg őket? Általában mely okból, és milyen hátrányokkal, sérülésekkel kerülnek a gyerekek a befogadó családokhoz?

Újra feltűntek az unokázós csalók! Mostanában több bejelentés is érkezett olyan esetekről, amikor az elkövetők éjszaka, az idős ember unokájának nevében telefonálnak egy kitalált, karambolos történettel, hogy aztán pénzt csaljanak ki tőlük. De az ál vízóra- leolvasóktól az álpolgárőrökig, a váratlan nyereményektől a rontás levételéig elképesztő a bűnözők tárháza. Mit tanácsol a tipikus átverések megelőzésére az ORFK szakembere? S mit tehetünk mi, hogy az elkövetők ne használhassák ki az idős rokonaink, ismerőseink jóhiszeműségét, figyelmetlenségét vagy éppen a családtagjaiért való aggódását?

Kaland, kihívás, nyelvgyakorlás és egy másik kultúra megismerése mellett a későbbi, itthoni munkavállalás tekintetében is komoly előnyt jelenthet a cserediák programban való részvétel. 30 éves az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány, amely diákokat segít elhelyezni külföldi tanulmányuk idejére önkéntes befogadó családoknál. A csütörtöki info nap beharangozása mellett élőben kérdezzük élményeiről és terveiről a francia nagyvárosban éppen érettségijére készülő magyar diákot. De vajon melyek a magyar tanulók legnépszerűbb úticéljai? Egyáltalán kik, milyen feltételekkel és milyen biztonsággal utazhatnak? Kik lehetnek esélyesek az alapítvány ösztöndíj programjára? És szükség van-e még itthon további fogadó családokra?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth – január 29., szerda, 9:15

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább