Hajnal-táj: Zala megye

A január 25-i adás tartalmából.
 

– Valamikor a tv szerelőkre úgy néztek, mint valamiféle mágusokra, mert a szemcsésen vibráló televízió képernyője megjavult hozzáértésük nyomán. Vásárosnaményban László Csaba házának falán még olvasható, Rádió és Tv szerelő. De vajon van-e munkája?

– Zala megye ma ismert népdalkincsét Vajda József gyűjtötte össze. Zala megye valamikor az ország legelzártabb, legelmaradottabb vidékei közé tartozott. A rossz útviszonyok miatt ősztől tavaszig szinte megközelíthetetlen voltak a falvak, ahol így a lakók könnyebben megőrizték egyebek mellett népdalaikat is. A zalai pedagógus és népzenegyűjtő munkásságát több díjjal is elismerték. Családja ma is aktívan őrzi emlékét, fiai – a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan – napokban adták át édesapjuk hagyatékát a megyei levéltárnak.

– Érdekes története van a Balaton közeli Polgárdi katolikus templomának, amelyet még az ottani Batthyany család emelt egy régi kápolnából. A neobarokk jellegű Szent István király templom a mezővárosnak mondható helység központi helyén található, és meglepő módon szinte bazilika méretű. A sors fintora, hogy régen a közeli 1000 éves Füle falu plébániájához tartozott, egy ideje azonban megfordult a rend és már Polgárdi a központ.

– „Széttört a nyergem, elszakadt a kantárom, szeretnék egy egyedi övet…”. Saját, illetve lovas barátainak ilyen és ehhez hasonló, mindennapi problémái sarkallták arra Urbányi Zoltánt, hogy ne csak belovaglással, lovas oktatással vagy túralovaglással, de bőrmíves tudományával is a lovasok segítségére legyen. Műhelyét helyben és a világháló segítségével is sokan keresik.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 25., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább