Hajnal-táj: Zavar a méheknél

A január 23-i adás tartalmából.
 

Baradla barlang
Gyógyhely lehet az ország leghíresebb barlangja, az aggteleki Baradla. Megkezdődött az első próbaterápia, és a minősítéshez szükséges vizsgálatok is javában zajlanak. A barlang mikroklímája elsősorban légúti megbetegedések kezelésére alkalmas. Gruber Pétert az Aggteleki Nemzeti Park általános igazgatóhelyettesét Marosréti Ervin kereste meg.

Egyre gyakoribbak a hód észlelések
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára számos bejelentés érkezett az elmúlt években arról, hogy hódok megtelepedését észlelték a különböző vízfolyások, patakok vagy épp a Lázbérci-víztározó kifolyó csatornájában. A hód nem csupán védett állat (pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft), de az Élőhelyvédelmi Irányelv több mellékletén szerepel. Bakó Botonddal, a Bükki Nemzeti Park gerinces-zoológiai szakreferensével Pilisy Csenge beszélgetett.

Zavar a méheknél
A klímaváltozás, a négy évszak eltünése megzavarja a növényeket, rovarokat, köztük az életünk szempontjából legfontosabb méheket. A decemberi enyhe napsütés idő például kicsalogatta őket a kaptárakból. A méhekkel való törődés, a kaptárak egészségbiztonsága a méhész feladata. Ez a nagyon szép szakma tehát egyben óriási felelősség is. A Vásárosnaményban élő Koncz Gusztáv méhészt kereste meg Zsoldos Barnabás.

Halbölcső
Nyolc, átlagosan 1000 négyzetméter terjedelmű, egymástól elkülönülő, kövezett vízalatti területet hoznak létre a tavasz során a Tihanyi félsziget partjához közel a mederfenéken, a MOHOSZ és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közös projektje keretében. A cél, hogy új ívó- és élőhelyek jöjjenek létre több balatoni halfaj számára. A közel 500 millió forintos beruházás költségeinek 50 százalékát kormánytámogatásból finanszírozzák, a másik felét a konzorciumi tagok fedezik. Nagy Gáborral, a balatoni halgazdálkodási társaság horgászati ágazatvezetőjével beszélget Rikli Ferenc.

Kisalföldi fiatal gazda
Derdák Gábor precíziós gazdálkodási szakmérnöknek tanul, a fiatalembernek sosem volt idegen a mezőgazdaság, hiszen több generáció óta ebből él a családja. A fiatal szakember amellett, hogy tanul, a családi vállalkozásban mintegy 50-60 hektáron dolgozik, emellett összefogja a Kisalföld ifjú szakembereit is, hiszen ő a közelmúltban megalakult Fiatal Gazdák Szövetségének regionális elnöke is. Derdák Gábort munkáról, családról, jelenről és jövőről Gárdonyi Eszter kérdezte.

Generációváltás a mezőgazdaságban
A mezőgazdaságban dolgozó fiatalok jelentős része a családi gazdaságot viszi tovább. Így van ez a Nagyrédén élő Benedek Borbála fiatal gazdálkodóval is, akinek szülei kezdték el a gyümölcstermesztést 200 hektáron, a szamócától a málnán át az almáig. Horváth Katalin arra volt kíváncsi, hogy neki mekkora szerep jut most a családi gazdaságban.

Megkezdték a metszést az egri borvidéken
Csutorás Ferenc nagy gonddal végzi a munkákat. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon az elmúlt években megmentette a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt és ritka fajtákat nemesített tovább. Pilisy Csenge látogatott ki vele a tőkék közé.

Ismét kinyitotta kapuit az AGROmashEXPO
A Mezőgazdasági Eszköz− és Gépforgalmazók Országos Szövetségének köszönhetően 2020-ban is számos tagvállalat képviselteti magát, így a magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek színe-java megjelenik az AgrárgépShown. Juhász Zsolt járt a megnyitón.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – január 23., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább