Hajnal-táj: Kíméletes fakitermelés a téli időszakban

A január 22-i adás tartalmából.
 

Meg kell menteni a Székelyföld ékességének számító Szent Anna-tavat – állítják a szakemberek. A Szent Anna-tó egy krátertó, az erdélyi Csomád-hegység egy kialudt kráterében, közel Tusnádfürdőhöz. Az ikerkráter másik része – a Mohos-tőzegláp.

Újra látogatható a Tisza-tavi Ökocentrum. A tavalyi év rekordnak számít: több mint 239 ezer vendég kereste fel, ami a 8 éves történet eddig messze legjobb eredménye. Bemutatták az Év halát, a süllőt és az idei terveiket: folytatódnak a birka- és a fácán bemutatók környékén a dongautak átépítését, megkezdik a vidraóvoda és a muflonbemutató kialakítását.

A talaj védelmében és az erdőterületek könnyebb megújulásáért egyre több helyen alkalmazzák a kíméletes fakitermelést a téli időszakban. A technológiával jelentősen csökken azon területek nagysága, amelyeket a fák mozgatása során a munkagépek terhelnek. A módszert a Vértesi Erdő Zrt. szakemberei is alkalmazzák.

2020. szeptemberétől felsőoktatási szakképzési szak indul az Eszterházy Károly Egyetemen. A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, ismerik a gyógynövényekkel szemben támasztott minőségi követelményeket, valamint megfelelő drog- és gyógynövényismerettel rendelkeznek. A képzés elvégzésével felsőfokú szakképzettség szerezhető, jelentkezni érettségi után lehet a szakra. Indul 4 féléves nappali és levelező tagozat is.

Január 1-től tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatainak köre. A köztestület mintegy 600 fős országos falugazdász-hálózata újabb ügyek intézésében segíti a kamarai tagokat. Átveszi a mezőőr-szolgálattal, hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is. A kamara végzi 2020. január 1-jétől a családi gazdaságok nyilvántartását , valamint a kamarának vannak feladatai a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítéssel is.

Január 22-től 4 napon keresztül közel 350 kiállító vonultatja fel az input-gépesítés-logisztika-digitalizáció témakörébe tartozó termékeit és szolgáltatásait az AGROmashEXPO, AgrárgépShow-n. A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényének a HUNGEXPO ad otthont.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – január 22., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább