Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás

A január 16-i adás tartalmából.
 

Nyomozást indított három férfi ellen úgynevezett unokázós csalás miatt az Egri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. Egyre gyakoribbak az idősek jóhiszeműségét kihasználó csalások, trükkös átverések, amikor azt mondják, valamely családtag került veszélybe és ezért kérnek pénzt, vagy valamilyen személyes adattal élnek vissza.

Egy létavértesi kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih, a vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már a gyanú alapján megkezdték, még vasárnap egy Ács melletti, 53 ezres állományú pulykatelep felszámolását rendelte el a hatóság. Vajon mekkora kártalanításra számíthatnak az érintettek?

Darwin elméletét a fajok evolúciójáról mindannyian ismerjük tankönyvekből, de ki gondolta volna, hogy egyszer magunk is szemtanúi lehetünk jól láthatóan ennek a folyamatnak! Vadon élő állatokkal mindig is együtt élt az ember, gondoljunk csak pl. a verebekre, vagy az egérre, azonban az elmúlt években egyre gyakrabban kapunk hírt olyan nagyobb testű fajok közeledéséről is, amelyeket korábban sosem láttunk magunk körül, pl. nagyvárosokban.

10-12 őz randalírozik a hódmezővásárhelyi katolikus temetőben. Kifigyelik a temetéseket, aztán pedig jöhet a lakoma, mert lelegelik a sírokról az élő virágokat, összetapossák a friss sírhantokat. Minden kárt a hozzátartozóknak kell helyreállítani. Az őzek úgy odaszoktak a temetőbe, hogy gyakorlatilag ott szaporodnak. Ezt elégelték meg a helyiek és szakszerű segítséggel úgy tűnik megoldás született a vadak eltávolítására.

Nyírtelek- Görögszálláson az evangélikus egyház 9 éve gazdálkodik az ott élő hátrányos helyzetű emberekkel. A gazdaság termékei bio minősítésű tanúsítvánnyal is rendelkeznek. A dolgozóktól nem idegen a mezőgazdasági munka, mert a családok többsége otthon is gazdálkodik, és az évek során kb. 40 ember fordult meg a biogazdaságban, közülük azóta sokan az elsődleges munka erőpiacon helyezkedtek el.

Idén 700 millió forintra emelkedett a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás mértéke. A méhészek a kérelmet a korábbiakhoz képest korábban, február 1. és 28. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. De mit szólnak a változáshoz a méhészek?

Szemerits Eszter, a Szent István Egyetem növényorvos mesterszakos hallgatója, és az idei évben őt választották a Méz Királynőjének. A fiatal lány családjában többen is a gazdálkodásból élnek, s bár Eszter még tanul, szerepet vállalt a Fiatal Gazdák GYMS megyei szervezetében is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – január 16., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább