Hajnal-táj: A kerti hulladék égetése során fellépő veszélyek

A január 15-i adás tartalmából.
 

Az 5100 lelkes kisváros, Nyírmada nem pályázhatott a Belügyminisztériumhoz szociális tűzi fa támogatásra, mert csak az 5 ezer lélekszám alatti települések kérhetik ezt. A településen 30-40% a hátrányos helyzetűek aránya, közülük télen sokan az önkormányzattól kérnek támogatást a tűzifa vásárlásához. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egy tavalyi vihar önkormányzati fasorokat döntött ki, így lett az önkormányzatnak tűzifája, és ebből kapnak a segítségre szorulók.

A kerti hulladék égetése során a legfőbb veszély az, hogy sok esetben felügyelet nélkül hagyják a tüzet, vagy feltámad a szél, és hiába áll rendelkezésre tűzoltásra alkalmas eszköz, nem tudják a lángok továbbterjedését megfékezni. Előfordult, hogy tujaleveleket égetett az udvaron a tulajdonos, a tűz átterjedt a fákra, onnan pedig a házra. Az elmúlt évben 325 alkalommal vonultak Baranya Megye tűzoltói szabadtéri tűzesetekhez, és ebből 188 volt erdő- és vegetációs tűz. Pécsen pedig közel 100 ilyen tűzesethez mentek ki a lánglovagok, de a levegő minőségének védelme érdekében született új szabályozással tavaly nyár óta szigorodtak az égetés feltételei.

Az Agrárminisztérium az idei tanévben tovább folytatja az uniós társfinanszírozású európai iskolagyümölcs-programot, melynek keretében az általános iskolák 1-6. osztályos tanulói minden héten friss gyümölcsöt, gyümölcslevet kapnak. A program elősegíti a gyerekek egészséges életmódra nevelését. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval támogatja az EU, és 3,15 milliárd forint a hazai támogatás. Több, mint 500 ezer gyerek vesz részt az iskolagyümölcs programban.

Az évtized legjobb épületei közé választották most az Almagyar borteraszt és a noszvaji lombházakat is. Az egri Almagyar-domb megmentett, százéves szőlőtőkéi között épült meg az utóbbi évek legmenőbb boros kirándulóhelye egy borterasz, négy apartman-kunyhó és egy kilátó formájában. A noszvaji lombhotel pedig tavaly elnyerte a Big SEE Architecture Award 2019 díját is.

„Kezdő madarász vagyok!” címmel, az ország több pontján eddig nagy sikert aratott madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába. Székesfehérváron is toborozzák már a jelentkezőket.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – január 15., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább