Hajnal-táj: Jelentős változás a boltok húspultjaiban

A január 14-i adás tartalmából.
 

Egy farkasfalkát sikerült videóra vennie egy túrázónak a Bükkben, Ómassa település közelében néhány nappal ezelőtt. A nyolc, láthatóan életerős farkas valószínűleg nem vette észre a túrázót. Az őshonos szürke farkas fokozottan védett fajnak minősül, az emberrel szemben alapvetően nem agresszív, de fontos, hogy tartsuk a megfelelő távolságot.

Állatvédelmi-sorozat: Kutya szaporító telepet fedezett fel az elmúlt év végén a Viharsarki Állatőrség Alapítvány Békés megyében. A kiskutyákat iszonyatos körülmények között találták…

2017 után ismét madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölik. Úgy tűnik, hogy ezt a vírust a vándormadarak terjesztik, az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A H5N8 kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak.

Nehéz feladat elé állította az állatorvos tudományt az afrikai sertéspestis, Kínában és Romániában annyira megtizedelte az állományt, hogy a szakemberek arról beszélnek, hogy a jövőben hiány lesz sertéshúsból. Nagy gazdasági kárt okozott a járvány és nincs ellenszere, de most világszerte gőzerővel azon dolgoznak a kutatók, hogy találjanak egy olyan oltószert, amellyel meg lehet fékezni a vírus terjedését. Magyarországon a vaddisznókban jelen van a vírus és már kis családi gazdaságokban is megjelent.

Állítólag a sertéspestis miatt csökkent a világban drasztikusan a sertésállomány, ami magával vonta a sertéshús árának emelkedését. Itthon is csökkent az állomány és a tavalyi év hasonló időszakához képest pl. a szűzpecsenye közel 40 százalékkal lett drágább,de már a füstölt árukért is többet kell fizetni.

Január 15-től jelentős változással találkozhatnak a hazai vásárlók, a boltok húspultjaiban, ugyanis a korábbinál jóval több információt tudhatnak meg a kínált áruról. Emellett bővül a Kiváló Minőségű Élelmiszerek tárháza is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – január 14., kedd, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább