Hajnal-táj: FEHOVA 2020

A január 8-i adás tartalmából.
 

Egyre több a sakál a vajdasági Közép-Bánátban. Falkáik nem csak a nyulat és a fácánállományt tizedelik, hanem csapatban, képesek az egyéves őzet is levadászni. Óvatos ragadozó, de már a lakott területre is bemerészkedik. Különösen a szerbiai Császár-tó természetvédelmi rezervátum közelében fekvő Erzsébetlak lakói tapasztalják a jelenlétüket.

15-20 éve örültek a vadászok és a természet védelmével foglalkozó szakemberek, hogy a korábban hazánkban is őshonos aranysakál évtizedek után újra megjelent a hazai erdőkben, színesítve a ragadozók körét. Korábban ugyanis eltűnt erdeinkből ez az állat. Megjelenése után azonnal védetté is nyilvánították, mostanra azonban fordult a kocka, hiszen úgy elszaporodott ez a rókánál is ravaszabb húsevő, hogy számottevő károkat okoz a vadállományban . nem árt neki sem a hó, sem a hideg. A dél-alföldi erdőkben egyébként minden rendben az időjárás úgy néz ki, kedvez az állatállománynak.

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre – a malac eheti-e a ledneket?

Orvosi tárgyú írásokban már az első századtól szerepel az orbáncfű. A depresszió, az idegi panaszok, a gyomorfekély gyógyítója, valamint az alkoholfüggőség, a menstruációs tünetek enyhítője, ám emellett bőrápolásban is verhetetlen: olajos kivonatával nemcsak a ráncokat, hanem a narancsbőrt is kezelhetjük. Csupor Dezső a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke beszél az orbáncfűről  Nagy Margit felvételén.

 

A méhészeknek gondosan meg kell választani azokat a területeket, ahova a méheiket kiengedik legelni. Biztosan hallottak önök is az elmúlt években a nagyarányú méhpusztulásokról, tavaly a háziméhek közel fele pusztult el az országban, egyes területeken a Nébih vizsgálatai igazolták, hogy mezőgazdasági vegyszerek okozták a pusztulást. A kiskunsági Nemzeti Parkban van egy ősgyep, ahol a méhésznek egyáltalán nem kell aggódnia, egész évben ott vannak a kaptárak, több, mint 1000 féle növény virágzik ott az év során, ezek közül több, mint 100 gyógynövény, amelyek ráadásul különleges aromát adnak a méznek.

Emlékhelyet avattak Egerben a magyar és török elesettek tiszteletére az egri Tetemvár városrészben. A város ezen része nevét egy volt temetkezési helyről kapta, melyet már 1888 óta jegyeznek. A helyszínen több száz magyar és török katona esett el.

Karády Péter kertészmérnök, homoktövis termesztő, szakértő beszél a homoktövis gyógyhatásairól, Hallgatónk kérdése kapcsán. A leveléből teát készítenek. Legismertebb a homoktövis ivólé. Van aszalt gyümölcshús is. A magolaj pedig a fekélyek kezelésére is hatékony lehet. A homoktövisben lévő vegyületek segítik, hogy szervezetünk roborálódjon, megújuljon, például egy sugárterápiás kezelés után. Nagyon magas a C-vitamin tartalma is. A C-vitaminnak pedig vírus szaporodást gátló hatása van, így nagyon jótékony a vírusos betegségek megelőzésében.

Az országban december 27.-n jótékonysági vadászatot rendeztek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Napkoron több mint 70 puskás vett részt az eseményen. De voltak, akik nem vadásztak, de segítették a megyei kórház gyermekosztályát, ugyanis műszereke vásárlására fordítják majd az adományból összegyűlt forintokat. Zsoldos Barnabás mikrofonnal volt jelen az eseményen.

FEHOVA – a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója
Várnak minden hobby és profi vadászt, horgászt, természetkedvelőt FEHOVA nemzetközi kiállításra 2020. február 13-16. között a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

Az eddig működő őstermelői és családi gazdasági rendszer sikeresen járult hozzá az agrárpolitikai célkitűzések megvalósításához, de a megváltozott gazdasági körülmények már szükségessé teszik a változást. A családi mezőgazdasági vállalkozás mint választható új vállalkozási forma lehetőséget adhat a versenyképesség javítására, hiszen egy jól átlátható, hitelképes és átruházható üzletet hozna létre, miközben megőrizné kedvező adózási státusát.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – január 8., szerda, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Olvasson tovább