Hajnal-táj: Az év madara

A január 2-i adás tartalmából.
 

Néprajzi gyűjtemény Kalocsán
Ha valahol elkezdődik egy építkezés, előtte hónapokig régészeti bejárás és feltárás zajlik, majd a lelet a múzeumba kerül. A kalocsai Viski Károly Múzeumban is rengeteg népvándorlás és honfoglalás kori régészeti leletet, népművészeti emléket lehet megnézni. A Néprajzi gyűjtemény a 19. század közepétől napjainkig mutatja be a kalocsai népviselet különböző korszakainak emlékeit. A múzeumban Istella Tímea tárlatvezető kalauzolta Deák Dórát.

Az év madara a fülesbagoly
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazásán leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly nyert, így idén ez az állat az év madara. Ilyenkor télen lehet őket egyébként a legkönnyebben megfigyelni, méghozzá településeken. Főleg, ha igazi téli hideg van és még valamennyi hó is esik. Bánsági Éva Orbán Zoltánnal, a Madártani Egyesület szóvivőjével beszélget.

Csodanövény
Az agy „fényesítőjének” tartja a távol-keleti orvoslás a Gingko bilobát, vagyis a Kínai páfrányfenyőben lévő hatóanyagokat. Készítenek belőle teát, gyógykapszulát, de a kínai konyha is használja ezt a cseppet sem kellemes szagú gyógynövényt. De halljuk a szakértőt.

Ma már életpálya gazdának lenni
A hazai fiatal gazdálkodók bemutatásakor megfigyelhettük, hogy szinte mindegyik esetben szüleik életmódját vitték, viszik tovább, hogy aztán átadhassák saját gyermekeiknek is. Gémes László a Csongrád megyei Szegváron él, 1994 . óta próbál megélni a mezőgazdaságból. Mondhatni, hogy semmiféle előzménye és háttere nem volt, hiszen szülei nem gazdálkodók voltak. A nagyszülők viszont kötődtek a földhöz. Gémes Lászlóval Nagy Margit beszélgetett

Törzstenyészet precíziós állattartással Baranyában
A precíziós gazdálkodás kifejezés még ma is többeknek a precíziós növénytermesztést jelenti. Viszonylag új terület a precíziós állattartás vagy precíziós állattenyésztés. A kifejezéssel az utóbbi évtizedben ismerkedhetett meg a szakma. A Sellyén gazdálkodó Mózsi József Limousine törzskönyvezett húsmarha tenyészetet vezet, ahol gyönyörű természetes környezetben szabadtartásban nevelik tenyészállataikat – Itt már működik a precíziós gazdaság. Zsoldos László találkozott a gazdával

Hagyományos paraszti udvar Tardon
A vidéken élő fiatalok közül egyre többen választják az önfenntartó gazdálkodást, ami biztosítja a családnak az egészséges élelmet és még munkahelyet is jelnet. Demeter Orsolya a Borsod megyei Tardon él és a háztájiban a konyhakerttől a szárnyasokig minden van. Horváth Katalin riportja.

Első rész:

Hallgassa meg!

Második rész:

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – január 2., csütörtök, 6:00

Szerkesztő. Horváth Katalin

Műsorvezető: Kapuvári Gábor

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább