Hajnal-táj: Újévi szokások határon innen és túl

A január 1-i adás tartalmából.
 

Újévi szokások határon innen és túl
Régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódtak. Közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak. Bartha Bernadett interjúja.
Ma már Székelyföldön sem regölnek, de sok régi szokás visszahonosodik, talán egyszer az is, amit ma még színpadon látni. Oláh-Gál Elvira összeállítása.

Tüzelősól egy Tisza menti faluban
Tiszacsegén is évszázadokon át szokásban volt, hogy a férfiak és az idősebb fiúk kint aludtak az istállóhoz épített lakrészben az úgynevezett tüzelős-ólban. Így őrizték az értékes állatállományt. A település egyetlen megmaradt tüzelősólát 1997-ben vette meg a helyi önkormányzat az egykori tulajdonostól. A szépen felújított épület ma mindenki előtt nyitva áll. Pilisi Csenge riportja.

Hogyan készítsünk pezsgőt otthon
Pezsgőt otthon is készíthetünk, csak kell hozzá a megfelelő felszerelés, pezsgősüveg, no meg szőlő, vagy must. Bozsik József egy házi pezsgőkészítőnél járt.

Barokk konyha fűszerekkel
A 16-17. század fordulóján a nagy földrajzi felfedezéseknek köszönhetően átalakult az étkezési kultúra a nemesi udvarokban. Az újvilágból érkezett fűszerek, zöldségek, gyümölcsök kerültek az asztalokra. Divattá lett a leves, és a vadak bár megmaradtak a főfogásban, azokhoz is különböző mártások készültek. A szépen felújított hatvani Grassalkovich kastélyban – ami immár vadászati múzeumként működik – múltidézésként látványos barokk konyhát is kialakítottak, melyet Nagy Hanula Viktória múzeumpedagógus mutat be Horváth Katalinnak.

A világ legerősebb paprikája
A somogyudvarhelyi Szabó Zsolt, egy véletlen folytán kezdett chili szószokat készíteni. Majd miután nem győzött az ismerősök rendeléseinek eleget tenni, úgy döntött tovább lép. A somogyudarhelyi kistermelő ma már egyre szélesebb körben ismert így nem meglepő, hogy további fejlesztéseket tervez. Az ananászos és egyéb különleges chili szószokat már nemcsak a magyarok kedvelik. Somogyudarhelyen Varga Tünde járt.

Az első hazai ginfőzde
Főként a boróka, valamint hazai és a világon fellehető jellegzetes gyógy- és fűszernövények adják az első magyar gin alapanyagát. Dámosy Bálint tulajdonos és társai saját receptúrájuk alapján főzik a magyar gint, de természetesen a klasszikus receptúrára támaszkodtak. Az elegáns lepárlóban készült Horváth Katalin felvétele.

Bormúzeum épül Markazon.
A Magyar Falu Programban nyert 20 millió forintból nyitják meg a helyi értékeket bemutató Kincsek Házát, ahol bemutatják a település borászati hagyományait és történelmét. Pilisy Csenge riportja.

Ökológiai gazdálkodás egy bokortanyán
A Nyíregyháza környéki bokortanyák-, országosan egyedülálló településszerkezetnek számítanak. Itt élnek a városalapító szlovák telepesek, a tirpákok leszármazottai. A becslések szerint a Nyíregyházát, Nyírtelket és Nagycserkeszt körül ölelő 60 bokortanyának közel 10 ezer lakosa van. Örvendetes, hogy továbbra is sokan gazdálkodnak, a fiatalok egy része is kedveli a mezőgazdaságot. Korpás Éva összeállítása.

Tótok földje
Környezetbarát módszerekkel, saját kezűleg újították fel a lepusztult házat, hogy életvitelükkel is példát mutassanak a tanyájukon. Krémer Karina és Fogarasi Norbert még 2015-ben döntött úgy, hogy vidéken kezdik meg a közös életüket, és ehhez megfelelő helyszínt is találnak. Ez a kicsiny aprófalu vagy inkább tanya pedig nem más, mint Tótokföldje, ami a szintén picinyke Old község egyik külterületi részének számít közigazgatásilag, 14 kilométernyire Siklóstól. Zsoldos László riportja.

Hallgassa meg a teljes adást IDE KATTINTVA!

Hajnal-táj – Kossuth – január 1., szerda, 6:00

Szerkesztő. Horváth Katalin

Műsorvezető: Kapuvári Gábor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább