Hajnal-táj: Újévi pogácsa

A december 31-i adás tartalmából.
 

Évbúcsúztató – Újévköszöntő hagyományok
Und község az Alpokalján, az országhatár közelében, Sopronhorpács és Zsira között helyezkedik el. A község egyutcás, és mindössze 335 lelket számlál. A főleg horvát származásúak lakta településen ma is nagyon tisztelik a hagyományt. A faluban még megvannak a régi parasztházak, de ezekből egy, a szentendrei skanzenben is megtalálható. Itt készült Bartha Bernadett felvétele.
A szatmári síkon ma is hagyománya van a szilveszteri paszulylevesnek, amit legjobb, ha füstölt csülökkel főznek. Itt is tartottak bálokat és újév napján csak férfi köszönthette a ház népét, mondván, csak így lesz szerencsés az esztendő. Szabó Saroltát a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu igazgatóját az egyik legrégebbi portánál, a szatmári térségből származó jánkmajtisi épületnél kérdezte Korpás Éva.

Hallgassa meg!

Helytörténeti gyűjtemény Szepetneken
A Zala megyei Szepetneken helytörténeti gyűjteményt hoztak létre a drótosok emlékére. Ez volt a település lakóinak álma, hogy végre tisztelegjenek az itt élt távirdászok emléke előtt és megismertessék az utókort a távirda-munkások történetével, életük, munkájuk nehézségeivel, hiszen nem egy esetben családjuktól távol, rossz időben is az ország kommunikációs hálózatának építésén kellett dolgozniuk. Varga Tünde interjúja.

Hallgassa meg!

Horgászat a Kis-Balatonban
Duplájára nőtt a használható horgászhelyek száma, miután helyreállították a nádas által elfoglalt – horgászhelyeket a Kis-Balatonon. A környékbeli horgászok számára ez nagyon fontos, hiszen a térség természetvédelmi terület, és amúgy is kevés a horgászható vízfelület. Rikli Ferenc interjúja.

Hallgassa meg!

Koccintás Hungarikummal
A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel.  Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőbor gyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található. Itt alakult meg 1987-ben a Pezsgőrend, amely Törley Józsefnek állít emléket és igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. 2016-ban a hungarikumok sorába került a Törley pezsgő is, mivel kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai. Lőrik Tamással, a Pezsgőrend kancellárjával beszélget Horváth Katalin.

Hallgassa meg!

Történelmi pincészet – még Mátyás király is járt itt
A bodrogkeresztúri Dereszla pince első írásos említése a 15. század elejéről való, amikor is egy leltárív arról számol be, hogy az akkor Zsigmond király tulajdonában lévő pincéket használták a borban leadózott tized begyűjtésére és tárolására. Az 1450-es évektől Hunyadi birtok, feltehetőleg Magyarország legnépszerűbb királya, Hunyadi Mátyás is megfordult a pince falai között. A 400 éves történelmi pince több mint 1km hosszan és három emelet mélységben található a Dereszla dűlő alatt. A jelenlegi tulajdonosok még 1956-ból származó borokat is tárolnak, amelyeket persze időnként át kell palackozni. Kalocsai László birtokigazgatót B Tóth Erika kérdezte.

Hallgassa meg!

Bormúzeum a Vajdahunyadvárban
A Vajdahunyadvár pincéjében található az az izgalmas kiállítás, amely a magyar szőlő- és borkultúra történetét mutatja be a hagyományos eszközök mellett írásos emlékek és érdekes fotók segítségével. Lükőné Örsi Gabriella, a Mezőgazdasági Múzeum könyvtári főigazgató-helyettese tartott rövid tárlatvezetést Toldi Szabolcsnak.

Hallgassa meg!

Újévi pogácsa
Aki újévkor lencsét vagy más apró szemes ételt eszik, gazdag és szerencsés lesz az évben. Szinte kötelező a malacsült is, hiszen míg a tömzsi négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét”, A szilveszter és az újév persze nem múlhat el frissen sült pogácsa nélkül. Ebből bőséges a receptek tárháza. Lehet sajtos, tepertős, krumplis, sós, köménymagos. Bozsik József egy újabb változatot kóstolt.

Hallgassa meg!

Kosárközösség Nyíregyházán
Országszerte egyre több fogyasztói közösség alakul. Nyíregyházán 7 éve működik a Kosár Közösség . A lelkes civilekből álló szerveződés célja a helyi gazdaság erősítése, a kereskedelmi láncok kiiktatásával a helyi termékek eljuttatása a tudatos vásárlókhoz. A rendeléseket interneten fogadják, pénteken pedig a belvárosban személyesen veszik át az élelmiszert  a vásárlók. A helyi termelők nyílt napokat is szerveznek a fogyasztói közösségnek, ahol azt is megismerhetik, hogyan termelik a zöldséget, gyümölcsöt, a tej-és tejtermékeket.   Érdemes nagy kosárral elindulni, mert a nyíregyházi kosár közösség termékkínálata egyre bővül.

Hallgassa meg!

Zöldarany az egészségünkért
A tökmagból sajtolt, sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezett tökmagolaj régóta szerves része a népi gyógyászatnak, újabban azonban egyre többen felfedezik maguknak, így valódi reneszánszát éli. A Kuris-család a Nógrád megyei Szécsényben a Vidék Szíve néven állít elő tökmagolajat. Tarnóczi László riportja.

Hallgassa meg!

Állati történetek
Ha valaki befogad egy állatot, nem csak önzetlenül szeretni tudó új családtagot, hanem vidám pillanatokat is szerezhet magának. A székesfehérvári HEROSZ állatotthon év végi ünnepségén a menhely munkatársai és önkéntesei ilyen pillanatokat osztottak meg saját és ideiglenesen befogadott állataikról Benkő Andreával.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 31., kedd, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább