Évbúcsúztató – Újévköszöntő hagyományok
Und község az Alpokalján, az országhatár közelében, Sopronhorpács és Zsira között helyezkedik el. A község egyutcás, és mindössze 335 lelket számlál. A főleg horvát származásúak lakta településen ma is nagyon tisztelik a hagyományt. A faluban még megvannak a régi parasztházak, de ezekből egy, a szentendrei skanzenben is megtalálható. Itt készült Bartha Bernadett felvétele.
A szatmári síkon ma is hagyománya van a szilveszteri paszulylevesnek, amit legjobb, ha füstölt csülökkel főznek. Itt is tartottak bálokat és újév napján csak férfi köszönthette a ház népét, mondván, csak így lesz szerencsés az esztendő. Szabó Saroltát a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu igazgatóját az egyik legrégebbi portánál, a szatmári térségből származó jánkmajtisi épületnél kérdezte Korpás Éva.
Helytörténeti gyűjtemény Szepetneken
A Zala megyei Szepetneken helytörténeti gyűjteményt hoztak létre a drótosok emlékére. Ez volt a település lakóinak álma, hogy végre tisztelegjenek az itt élt távirdászok emléke előtt és megismertessék az utókort a távirda-munkások történetével, életük, munkájuk nehézségeivel, hiszen nem egy esetben családjuktól távol, rossz időben is az ország kommunikációs hálózatának építésén kellett dolgozniuk. Varga Tünde interjúja.
Horgászat a Kis-Balatonban
Duplájára nőtt a használható horgászhelyek száma, miután helyreállították a nádas által elfoglalt – horgászhelyeket a Kis-Balatonon. A környékbeli horgászok számára ez nagyon fontos, hiszen a térség természetvédelmi terület, és amúgy is kevés a horgászható vízfelület. Rikli Ferenc interjúja.
Koccintás Hungarikummal
A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőbor gyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található. Itt alakult meg 1987-ben a Pezsgőrend, amely Törley Józsefnek állít emléket és igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. 2016-ban a hungarikumok sorába került a Törley pezsgő is, mivel kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai. Lőrik Tamással, a Pezsgőrend kancellárjával beszélget Horváth Katalin.
Történelmi pincészet – még Mátyás király is járt itt
A bodrogkeresztúri Dereszla pince első írásos említése a 15. század elejéről való, amikor is egy leltárív arról számol be, hogy az akkor Zsigmond király tulajdonában lévő pincéket használták a borban leadózott tized begyűjtésére és tárolására. Az 1450-es évektől Hunyadi birtok, feltehetőleg Magyarország legnépszerűbb királya, Hunyadi Mátyás is megfordult a pince falai között. A 400 éves történelmi pince több mint 1km hosszan és három emelet mélységben található a Dereszla dűlő alatt. A jelenlegi tulajdonosok még 1956-ból származó borokat is tárolnak, amelyeket persze időnként át kell palackozni. Kalocsai László birtokigazgatót B Tóth Erika kérdezte.
Bormúzeum a Vajdahunyadvárban
A Vajdahunyadvár pincéjében található az az izgalmas kiállítás, amely a magyar szőlő- és borkultúra történetét mutatja be a hagyományos eszközök mellett írásos emlékek és érdekes fotók segítségével. Lükőné Örsi Gabriella, a Mezőgazdasági Múzeum könyvtári főigazgató-helyettese tartott rövid tárlatvezetést Toldi Szabolcsnak.
Újévi pogácsa
Aki újévkor lencsét vagy más apró szemes ételt eszik, gazdag és szerencsés lesz az évben. Szinte kötelező a malacsült is, hiszen míg a tömzsi négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét”, A szilveszter és az újév persze nem múlhat el frissen sült pogácsa nélkül. Ebből bőséges a receptek tárháza. Lehet sajtos, tepertős, krumplis, sós, köménymagos. Bozsik József egy újabb változatot kóstolt.
Kosárközösség Nyíregyházán
Országszerte egyre több fogyasztói közösség alakul. Nyíregyházán 7 éve működik a Kosár Közösség . A lelkes civilekből álló szerveződés célja a helyi gazdaság erősítése, a kereskedelmi láncok kiiktatásával a helyi termékek eljuttatása a tudatos vásárlókhoz. A rendeléseket interneten fogadják, pénteken pedig a belvárosban személyesen veszik át az élelmiszert a vásárlók. A helyi termelők nyílt napokat is szerveznek a fogyasztói közösségnek, ahol azt is megismerhetik, hogyan termelik a zöldséget, gyümölcsöt, a tej-és tejtermékeket. Érdemes nagy kosárral elindulni, mert a nyíregyházi kosár közösség termékkínálata egyre bővül.
Zöldarany az egészségünkért
A tökmagból sajtolt, sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezett tökmagolaj régóta szerves része a népi gyógyászatnak, újabban azonban egyre többen felfedezik maguknak, így valódi reneszánszát éli. A Kuris-család a Nógrád megyei Szécsényben a Vidék Szíve néven állít elő tökmagolajat. Tarnóczi László riportja.
Állati történetek
Ha valaki befogad egy állatot, nem csak önzetlenül szeretni tudó új családtagot, hanem vidám pillanatokat is szerezhet magának. A székesfehérvári HEROSZ állatotthon év végi ünnepségén a menhely munkatársai és önkéntesei ilyen pillanatokat osztottak meg saját és ideiglenesen befogadott állataikról Benkő Andreával.
Hajnal-táj – Kossuth – december 31., kedd, 5:00
Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.