Felfedező a tudomány világáról: Negatív gondolkodásért felelős sejtek

A december 12-i adás tartalmából.
 

Negatív gondolkodásért felelős sejtek
Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével egy olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív tapasztalatok feldolgozásában. A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény a világ egyik legjelentősebb tudományos folyóirataként számon tartott Science-ben jelent meg. Interjú Nyíri Gáborral, Veress Ági

Watson is Healthcare
Az IBM fejleszti a Watson nevű mesterséges intelligenciát, ami sok egyéb terület mellet az egészségügyben is új lehetőségeket nyújt. Milyen tapasztalatok halmozódtak fel az elmúlt években? Siker vagy kudarc Watson rákgyógyításban való alkalmazása? Helyettesíteni fogja-e az orvost a gép? Mely területeken dolgozik Watson? Melyek az érdekes vagy izgalmas területei a fejlesztéseknek?
Interjú Sepp Norberttel, az IBM munkatársával, riporter: Veress Ági

Hackerek az eü-ben
Krimibe illő jelenet, amint egy ellenségünk 30 méterről egy gombnyomással megöl minket. Nem tűnik reálisnak, nem igaz? A helyzet az, hogy sajnos közvetetten egy hibás pacemakerrel ez megtehető. A beépíthető és hordható elektronikus egészségügyi eszközök ugyanis, ahogy a számítógépek: hackelhetőek.
Tobias Schödel kiberbiztonsági szakértővel Márta Renátó beszélt

Hallgassa meg!

Felfedező a tudomány világáról – Kossuth – december 12., csütörtök, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább